Egger si Hettich, doua companii fanion ale industriei de mobilier (primul austriac al doilea german) si-au dat mana pentru a oferi o solutie simpla si spectaculoasa pentru un alt fel de mobilier.
Americanii folosesc de foarte mult timp panouri usoare mai ales in zona publica de mobilier comercial. Acum vreo patru ani mi-a fost recomandat un inginer de aeronave care se intorsese in Romania din Statele Unite. Cu si mai multi ani in urma plecase acolo insa nu a gasit post pentru pregatirea sa tehnica si a ajuns sa conduca o activitate de productie de mobilier.
De la el am aflat mai multe lucruri interesante pe care ulterior le-am verificat.
In perioada acuta a crizei americane piata de mobila si amenajari a fost puternic afectata. Perioadele de promotii au ajutat multe companii sa supravietuiasca. Desi nu era o companie prea mare ca sa aiba bani pentru o reclama pe masura prin pozitionare si colaborari reuseau sa propune pietei produse adecvate perioadei de promotii.
Producatorul studia si alegea produse mai simple sau replici mai simple ale produselor sale de succes. Nu-si „demolau” nicicum proprile produse. Nu plecau de la un produs valoros executat cu materiale de calitate ca sa-l execute folosind replici chinezesti ale feroneriei. Simplificau si executau bine si corect. Mergeau la furnizorii de materiale (ex furnizorii de pal) si cereau sprijinul pe o perioada determinata si pentru cateva culori. Tinteau si produse de mic mobilier care aveai valori mici. Si asa mai departe…
Al doilea lucru aflat a fost faptul ca in zona comerciala foloseau intotdeuna ca suport placa usoara care la noi se numeste Eurolight. Acolo designul impune suprafete „mai groase”, blaturi mai groase, etc. Mesele de servit, rafturile au dimensiuni mai mari decat intr-o locuinta. Prin urmare si canturile lor trebuie sa aiba alte dimensiuni. Mai mult, desk-urile trebuie sa fie mai lungi, mai mari. Reazemele lor trebuie sa fie la distante mai mari. Un pal obisnuit s-ar curba iar dublarea sau triplarea lui nu ar rezolva problema si ar devine extrem de greu.
Un blat din panou usor pus pe doua reazeme (picioare) la cca 2,5 m distanta nu se curbeaza!
In America dar si in Europa (si din ce in ce mai mult in Romania) melamina este evitata in zona publica pe blaturile orizontale pentru ca nu este suficient de rezistenta si nu este „antibacteriana”. In locul ei se foloseste curent hpl-ul dar si alte suprafete.
Deci, putem executa obiectele din panouri usoare Eurolight le bordam cu rasinos (pentru canturi rezistente cum fac americanii), le asamblam corect cu ce putem si le imbracam in folie hpl!
Acolo unde insa situatia permite si mai ales la mobilierul casnic putem folosi direct placa Eurolight cu decor pe care o putem cantui direct si asambla cu demontabili Hettich!
Produsul este cunoscut in Romania, dar nefolosit. Asa a fost si cu folia de hpl! Am intalnit insa cativa profesionisti care il folosesc cu succes.
De la masuta de living pana la masa de dimensiuni mari, de la usa mare glisanta care nu mai are nevoie de rama la foaia de usa de interior de la livingul cu verticale si blaturi groase pana la corpul de baie iata cateva situatii in care panoul usor rezolva designul dar ofera si o solutie mai ieftina!
Curand vom prezenta obiecte executate din eurolight cu hpl iar il luna februarie primul seminar pe aceasta tema. Urmariti newsletter-ul nostru pentru a va putea inscrie!
Foarte interesant acest nou material,il urmaresc de la bife2010 si sunt interesat sa particip la seminarul din luna februarie.Astept raspuns .Sunt interesat si de un seminar pt. HPL. Multumesc.
interesant material..
Interesant.As dori sa particip la seminar