bife-sim-2015Pentru cei care ma cunosc o sa las ceea ce am scris in timpul targului, dar o sa fac niste completari acum la incheiere.

„BIFE-SIM 2015 la cald!

Ar trebui sa incep cu lucrurile bune pentru ca ele exista. Din pacate nu sunt meritul nimanui pentru ca ani de zile au fost refuzate atat de gazde, cat si de organizatori.

Perioada de desfasurare: mult mai buna dupa inceputul scolilor. Timpul de vizitare marit, un plus important pentru producatorii de mobila care expun, nu neaparat pentru furnizorii de materiale si de utilaje.

Alte plusuri? Nu am fost expozant, nu stiu cum au fost conditiile de negociere si de lucru, stiu doar ca inainte de 1 august am cerut un stand si nu mi-a mai raspuns nimeni desi pe ultimul nivel din pavilionul central au fost locuri destule. Lipsa de reactie fata de cerere am pus-o pe seama aprecierilor pe care le-am facut de-a lungul timpului asupra calitatii demersului organizatorilor.

Ce se vede pentru expozantul de mobila? Clienti mai multi si cu interes mai mare. Cresterea consumului se simte si la mobila.

Cu bucurie am constatat o preocupare mult mai mare pentru designul autohton si transpunerea ici colo in produselor diferitelor companii. Din pacate mult prea firav in raport cu numarul mare de designeri-arhitecti care activeaza in piata. M-as fi asteptat ca toate companiile care se respecta sa detina un produs „Made in Romania” cu care oricand sa poata iesi peste hotare. Tinerii designeri inca stau la taclale in standurile lor dupa cum producatorii isi vad de formula comerciala in targ. Am organizat conferinte in care unii vorbesc si altii asculta insa o serie de intalniri intre tinerii designeri si companiile producatoare nu.

Este totusi notabila activitatea in acest sens a ACRM si in mod special a dlui Iuliu Moldoveanu „un personaj” destul de cunoscut de catre tinerii aspiranti.

Laudabila este atitudinea pragmatica a firmei Delta Design Studio care propune pietei produse create de designeri romani si realizate in companie in care sunt inglobate elemente nationale specifice rezultand produse originale si de inalta tinuta.

Din pacate furnizorii de materiale nu sunt decat in parte prezenti. Organizatorii care ani la rand au facut targul decat cu gandul la profiturile lor nu au convins. Acest lucru a facut ca pentru un profesionist targul sa nu fie prea interesant. „Cei musculosi” (companiile cu capital strain) au vrut sa se disocieze de restul pietei si au facut presiuni sa expuna alaturi de mobilisti. Prezentarea lor este occidentala, impresionanta pentru clientul final si prin calitatea produselor insa fara prea multe noutati pentru profesionisti. E bine totusi ca sunt prezenti si aici cred ca este meritul companiei Blum care a tras dupa ea si concurenta.

Lipsesc insa multe categorii de produse din constructia mobilierului, multe, multe accesorii. Sunt aproape inexistente accesoriile italienesti care atrag prin design si inovatie iar manere de mobila originale, necopiate nu am vazut deloc. Si cum se fie daca aproape toti comerciantii de materiale de calitate lipsesc!

targul-international-de-mobila-3Lipsesc si producatorii mari de pal melaminat si alte placi, dar sunt prezente (la superlativ) cele doua companii producatoare de fronturi mdf – Nett Front si Global Design.

Nu pot comenta prezenta furnizorilor de scule si utilaje insa nu mi s-a parut ca sunt prea multi.

O asemenea manifesatare trebuie sa incerce sa fie completa. Sa promoveze materiale si tendinte noi si sa fie o referinta pentru intregul an de activitate si pentru intreaga bransa.

Probabil ca organizatorii o vor bifa ca pe o mare reusita si probabil  pentru obiectivul lor financiar asa va fi. Au lasat insa iarasi deoparte atitudinea si energia din anii 2012 cand si Romexpo si APMR – concurenti- au iesit din comoditate si rutina, au inovat, au venit in intampinarea clientilor lor si au realizat evenimente deosebite.

Am vazut o atitudine noua si aplicata a CCIR de cand s-a schimbat conducerea. Urmaresc cu interes interventiile si opiniile noului Presedinte si ma astept ca si problema targurilor sa capete o atentie sporita din partea domniei sale.

Din pacate pentru expozantul de mobilier (ca si in Europa de altfel) perioada mai buna de targ este iarna-primavara. Acum producatorii nu pot absorbi cererea imediata si oricum toamna sunt la concurenta pentru banii romanilor cu furnizorii de electronice care fac din sfarsitul de an cea mai agresiva perioada de promotii!

La inceputul primaverii un targ cu mobila de design ridicat ar fi binevenit si indicat. Atunci prospecteaza clientii cu buget mare care se apuca de construit sau amenajat. In ianuarie si februarie multe dintre companii au timp sa creeze si sa realizeze produse inovatoare. (Va mai amintiti targul de mobila de design Bife organizat de Romexpo cu ACRM? A fost deosebit, nu-i asa?) Manifestarea din aceasta primavara grefata pe Expo Ambient sau construct a fost binevenita insa nefericit pozitionata in zona de mobilier cu reduceri de pret! Romexpo ar putea sa inchirieze un pavilion pentru „mobila la pret redus” in lunile ianuarie -februarie daca acest lucru este si profitabil.

Si poate…la anul in Pavilionul Central nu va mai fi ..Cald!”

Targul a fost un experiment nereusit. Geniala pozitionare ca desfasurare sambata-duminica-luni -marti -miercuri a anulat si bruma de lucruri bune.

Nu  stim daca decidentii au condus activitati economice si au facut vreodata bani, nu doar au consumat resurse. Astfel ar fi stiut ca:

– majoritatea managerilor de companii au ziua de luni ocupata, poate si inceputul de saptamana.Un profesionist trebuie sa vina la targ si sa stea mai mult sau sa vina de cateva ori, deci sa-i rezervi zilele de luni-miercuri pentru asa ceva inseamna nepricepere sau lipsa crasa de informare

-un client care vrea sa cumpere un bun de folosinta indelungata (sau care vrea sa prospecteze) nu are apetenta pentru asa ceva luni, marti. De regula partea a doua a saptamanii este mai potrivita psihologic pentru asa ceva. Afluxul de persoane fizice sambata – duminica vine in sprijinul celor afirmate. Luni, marti, miercuri afluxul de prospecti pentru mobila a fost slab si total nesatisfacator pentru unii expozanti.

Peste toate acestea reclama multa sau putina nu a fost directionata eficient. Eu cred ca s-a facut, s-au cheltuit bani insa „spatele” de autobuz nu mai aduce la targ pe clientul cu potential financiar. Am intrebat zeci de persoane cu potential de cumparare daca stiu de targul de mobila in aceasta perioada. Nu stiau.

APRM si Romexpo stiau ce expozanti vin la targ. Stiau ca ei nu fac parte din categoria producatorilor de mobila de masa, ieftina ci mai degraba mediu-plus sau lux. Cei cu mobila mai ieftina si cu rulaje de zeci de milioane de euro nu vin la targ pentru ca ei stiu sa faca un marketing mai aplicat si mai eficient decat organizatorii acestui targ. Atunci ar fi trebuit sa foloseasca alte canale de promovare, mult mai tintite catre categoriile de interes-deci cu potential bun de cumparare.targul-international-de-mobila-12
Eu nu vreau sa ma situez pe pozitii atat de critice ca dl Iuliu Moldoveanu. Sunt furnizor de materiale si daca as fi crezut intr-o reusita a targului as fi fost prezent. Mi-as fi dorit insa ca alaturi de noi sa fie si altii prezenti, toti aceia care au ceva interesant de aratat astfel incat oferta targului sa fie un mix atractiv pentru toata lumea.
Desi aprecierile mele sunt critice si cred ca multe lucruri sunt perfectibile eu nu sunt suparat pe organizatori. Asa ar trebui sa fiu suparat pe multi dintre clientii mei mai mici care nu stiu sau nu pot sa face anumite lucruri. Si nu pot consuma multe dintre produsele tehnice. Noi insa suntem mereu alaturi de ei, ii sustinem, ii invatam, avem rabdare si astfel multi evolueaza.
Candva am facut un targ impreuna cu o echipa Romexpo si s-a salvat BIFE. Am vazut ca se poate si ca se pot agrega vederi si energii noi care pot duce la rezultate deosebite.
Tandemul de acum nu poate mai mult, nu trebuie sa ne ne suparam. Ori il acceptam asa cum e cu relele si cu bunele lui ori incercam sa facem altul cu alta echipa.
Cu certitudine se poate face si altfel iar Romexpo a aratat in trecut ca are tineri care mobilizati care pot rupe ritmul acesta vechi.
Mie mi-a placut intotdeauna si echipa Euroexpo mai ales cand a putut sa arate singura ce poate. A fost singurul organizator care a plecat vreodata dupa clienti la sediile lor.
Nu m-am regasit niciodata in APRM mai ales ca m-am simtit escrocat cativa ani la rand cand mi s-au marit cotizatiile sub pretextul ca am participat la targuri. Nici nu ma deranjeaza ca vor sa faca bani pe seama expozantilor pentru ca suntem in capitalism si orice serviciu se plateste. Pe mine ma deranjeaza ca nu am acces la o manifestare care sa se situeze la un nivel acceptabil si sa fie un instrument folositor de marketing pentru toata lumea. Si ca acest lucru se poate face usor, simplu.
Insa nu sunt suparat pe APRM ci pe colegii mei de bransa, parteneri sau concurenti care zambesc cordial, dar vorbesc nemultumiti pe la colturi si nu isi spun opiniile organizat si articulat.
Si nu targul este cea mai mare problema nerezolvata. Cum se implica APMR sau ACRM in problema care va devasta industria de mobila in urmatorii 5-10 ani? Lipsa fortei de munca? Lipsa pregatirii fortei de munca?
In zilele urmatoare voi scrie si despre ce am vazut interesant prin targ. Poate asa mai uitam de cele rele…(in timpul targului am aflat ca marirea intervalullui de vizitare a fost de fapt o compensare – cea mai ieftina pentru pozitionarea lui la inceput de saptamana).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Post Navigation