Lipirea, operatia cea mai importanta in tehnologia fabricarii mobilei din HPL, dar si in amenajarile cu HPL este precedata de o suma de operatiuni care sunt absolut necesare pentru o reusita deplina.
Deoarece cei care au avut probleme cu lipirea in ultima vreme nu au dorit sa intre in dialogul nostru vom incerca sa elucidam cat mai multe aspecte legate de material, dar si de tehnologie.
Informatii generale:
„Folia de HPL (cu grosimi de pana la 2 mm) are nevoie de un substrat. Materialele folosite ca substrat pot fi: placi bazate pe „tocaturi” lemnoase – pal si osb, placi bazate pe lemn, panouri combinate din placi de lemn, mdf, fagure de plastic, panouri de plastic, rigips, panouri metalice, panouri speciale cu rezistenta sporita la umiditate sau foc, etc.
Printre criteriile care trebuie avute in vedere la alegerea unui substrat, in afara de cerinta referitoare la aplicatia finala a produsului, ar fi: temperatura de presare si presiunea folosita, calibrarea substratului, faptul ca adezivii pot penetra (pot fi si absorbiti de substrat cauzand o calitate scazuta a lipirii).”
Conditionarea:
” Laminatele decorative tip HPL si substratul ar trebui conditionate simultan inainte de procesare cu scopul de a obtine acelasi grad de umezeala pentru ambele materiale. Materialele care sunt procesate cand sunt prea ude tind sa se micsoreze in timp, fapt care poate duce la rupturi si curbari ale materialelor. Materialele care sunt prea uscate sunt mai dificil de procesat si se pot extinde in timp si posibil curba. Conditiile de mediu diferite, in conditiile in care mai multe faze de procesare ale materialului sunt necesare, trebuiesc luate in considerare atunci cand se proiecteaza, planifica si se executa elementele compuse.
Un continut acceptabil de umezeala al materialelor poate fi obtinut cand temperaturile ambiante sunt de 18-25grC si umiditatea relativa este de 50-65%
Urmatorele “bune practici” sunt recomandate:
1/ asigurati circulatie optima a aerului in jurul fiecarei foi pentru cel putin 10 zile
2/ stivuiti HPL-ul si substratul folosit pentru cel putin 3 zile in acelasi fel in care vor fi presate, si in aceleasi conditii de mediu
Aceste recomandari sunt pentru procesarea in zonele cu clima moderata. Pentru zonele cu climat extrem trebuie consultat producatorul.
Daca produsul finit va fi expus permanent intr-un mediu cu umiditate scazuta este recomandat ca HPL-ul si substratul sa fie preconditionate in acelasi gen de mediu inainte de procesare cu scopul de a reduce tensiunile care pot duce la strangerea materialului. Presarea trebuie efectuata imediat dupa conditionare si trebuiesc luate masuri pentru ca produsul sa fie pastrat in acelasi mediu pana la instalarea Ia locul de utilizare.”
Compensarea:
Tensiunea existenta in elementul compus:
„Intotdeauna se vor dezvolta tensiuni intre 2 materiale care sunt lipite impreuna. De aceea substratul ar trebui laminat pe ambele fete cu produse care dezvolta aceleasi schimbari dimensionale atunci cand sunt incalzite sau tinute in mediu umed. Acest fapt este in mod special important atunci cand sunt realizate elemente finale care se autosustin si care nu vor fi atasate direct unei structuri rigide.
Structura simetrica:
Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand este folosit acelasi HPL pe fata si pe spate. Intotdeauna folositi HPL-ul de pe fata si de pe spate in acelasi sens al taierii din placa mare si niciodata in unghiuri perpendicular pe o fata relative cu cealalta fata. Rezultate optime sunt obtinute cand placile de HPL sunt lipite simultan pe substrat in aceeasi directie de slefuire a spatelui placii de HPL.
Balansarea/Compensarea:
Utilizarea unei “foi de balansare” de grosime egala va produce rezultate bune. In anumite circumstante va fi de asemenea posibil sa se foloseasca si alte materiale pentru balans, cum ar fi filme plastice, “varnish coatings”, hartie impregnata. Cu toate acestea, aceste situatii speciale vor necesita:
a/ selectarea unui material cu proprietati fizice cat mai apropiate de cele ale HPL-ului utilizat
b/ realizarea de teste in avans
Rezultatele obtinute cu acest gen de foi de compensare nu pot fi prezise cu certitudine de aceea nu pot fi furnizate recomandari generale pentru folosirea lor.”
In articolul urmator vom prezenta informatii cu privire la presare, adevizi si legatura stransa intre tehnologia de lipire (si presare) si tipul de adeziv folosit.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NIBmnKes2og]