Informatii utile pentru arhitectii de interior si proiectantii de mobilierTot mai des ne plangem ca tinerii arhitecti, designeri sau proiectanti de mobila nu cunosc indeajuns materialele cu care se va face lucrarea gandita de ei, limitele si caractersticile acestora. In mare parte este si vina scolii romanesti care nu pune pret pe practica si cultiva in meserie exclusiv aspectul creativ.

Lucrand adesea cu companii straine care la randul lor creeaza produse cu ajutorul categoriilor mai sus amintite am realizat ca in occident lucrurile stau diferit. Designerul de obiect cat si cel de interior este informat in detaliu asupra matarialului, aplicatiilor si limitelor sale. Mai mult, acolo exista si alta directie a meseriei: comanda data de producatorul materialului! Gandim produse, aplicatii din suprafata materialului respectiv!

Am un mare respect ca inginer pentru multi dintre arhitectii romani din generatia mea  si peste! Ei mi-au dovedit adesea ca sunt si arhitecti si…in mare masura ingineri! Cunostintele lor tehnice, practice sunt deseori extinse. Ma incanta cum privesc un produs nou, cate intrebari pun, cum incepe mintea sa lucreze si a mea si lor cu materialul in mana!

Insuficienta pregatire a tinerilor pe aceasta directie a facut ca multe companii romanesti sa nu mai apeleze la arhitectul de interior sau la proiectantul de mobilier cu scoala. Cele mai multe folosesc ingineri, autodidacti sau pur si simplu simplu cerceteaza si se informeaza de pe internet sau din reviste de specialitate din afara tarii.Informatii utile pentru arhitectii de interior si proiectantii de mobilier_

Tinerii arhitecti isi gasesc tot mai greu de lucru iar companiile producatoare de mobilier sau amenajari nu prea pot iesi la export! Este un cerc vicios care trebuie rupt. In ultima vremea ACRM face pasi seriosi in acest sens, sper ca vor intelege si universitatile si tinerii!

Ca tanar inginer scolit in comunism mi-am insusit o multime de aspecte care mi-au fost de mare folos in activitatea practica dar si de conducere citind caietele de notite ale tataului meu de la…Scoala de Maistri! Chiar si atunci cand mai faceam ceva practica  am suferit de scolastica scolii romanesti.

Amintindu-mi lucrul acesta mi-am dat seama ca putem realiza noi o directie care sa adune si sa transmita informatii utile, practice arhitectului si proiectantului. Informatii care fara sa fie „elaborate”, „savante” sa il ajute sa se pozitioneze si sa se descurce in piata muncii. Iar pe cei care isi doresc sa si experimenteze practic sa ii sprijinim impreuna cu colaboratorii sau cu ACRM.

Nu ne propunem sa „demontam” nimic din ceea ce au invatat la scoala ci sa punem alaturi informatii si cunostinte fara de care le va fi foarte greu sa lucreze cu sau pentru un producator de mobilier.

Experienta noastra de multi ani in implementarea de produse noi alaturi de clientii nostri, in proiecte unicat de tot felul ne-a adus adesea in postura de a experimenta. Direct sau prin colaboratorii nostri. De aceea multe din informatii vor fi impartasite chiar de acestia.

In perioada urmatoare  vom incepe o campanie de informare si vom descrie diverse materiale cu avantajele, dezavantajele si  limitarile acestora.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation