downsize-small-home-exterior-950x720Vad adesea cunoscuti cu case mari. Cu bani multi sau mai putini si chiar destui „scapatati” care le-au facut pe credit atunci cand credeau ca economia romaneasca va fi „tigrul Europei”.

Mai vad la varsta mea persoane care se opresc din business pentru ca au tras destul. Unii au suficient sa nu poata consuma cat traiesc.
Aproape toti atunci cand se opresc din activitatea aducatoare de venituri se gandesc la locuinta mare pe care au edificat-o ca la un consumator de resurse!
Unde mai pui ca pe masura ce inaintezi in varsta vrei sa te apropii de pamant, nu iti mai trebuie casa inalta si scari de urcat!
Dar casa anilor 2000 este adesea consumatoare de resurse si in cea mai mare proportie inutila. Adesea este si depasita estetic…

Costul din ce mai mare al surselor clasice de energie face locuirea la casa din ce in ce mai scumpa. Probabil ca locuinta colectiva va ramane cel mai usor de intretinut. Insa ce solutii vor adopta cei care vor sa traiasca pe pamant si in natura?

Cum vor reusi sa traiasca sanatos, confortabil si normal ca si costuri, adica intr-un cuvant sa traiasca „BINE” in casele lor?

Sunt diferite curente in incercarea de a da raspunsuri pentru un viitor nu foarte indepartat.

Pentru modelul constructiv al casei se experimenteaza o multime de materiale si tehnologii noi sau bazate pe materiale naturale.

Pentru incalzire/racire se propun pompe de de caldura sau panouri solare alaturi de centrale.

Pentru energia electrica exista surse fotovoltaice.

Cel mai adesea se propune casa pasiva. Inca nu s-a demostrat care sunt efectele locuirii in timp in acest tip de locuinta.

Toate aceste solutii sunt inca scumpe si presupun un efort initial destul de mare care se amortizeaza in timp! Locuirea „eco” costa! Si unde mai pui ca in anii viitori se va schimba tehnologia si se vor perima!

Se mai spune ca atunci cand jumatate din creierele din Silicon Valley vor fi orientate in energie se va rezolva problema viitorului ei. Insa pana atunci vom plati din ce in ce mai scump, din ce in ce mai mult!

Personal cred ca solutia de tranzitie este cu totul alta. Cel putin pentru generatia mea se poate incerca altceva. Experienta, observatia, colaborarea cu un arhitect bun si vizionar (in persoana lui Mihail Luben), cativa ani la rand m-au facut sa imi reconsider multe judecati si sa imi formez o noua filozofie de locuire care este deja imbratisata de cativa cunoscuti.

Lucrurile in mare sunt simple si au cateva directii:

-casa usor de construit din materiale cat mai ecologice cu putinta (ex: lemn!) si izolata corespunzatorneighborhood-proximity-to-neighbors

-o proiectare judicioasa si inteligenta facuta de un profesionist adevarat: orientare cat mai buna, un raport volum incapere fereastra care sa aduca si lumina dar si economie de energie, pante ale acoperisului pregatite pentru panouri fotovoltaice

-eliminarea spatiilor interioare inutile si transferul unora la exterior in incaperi si „acareturi” care nu trebuie incalzite sau „sterse” de praf.

-organizarea spatiilor de pe parter astfel incat iarna sa se poate locui exclusiv acolo fara a mai consuma energie pentru spatiile excedentare adesea la etaj

-un regim de inaltime cat mai redus pentru ca plantele si copacii sa poata umbri cat mai devreme

-priectarea si executia casei impreuna cu curtea si gradina folosind arbori, arbusti,vie care sa asigure umbrirea corespunzatoare pe timpul verii fara a mai fi necesara montarea aerului conditionat.

-asigurarea macar in parter a unei surse simple de incalzire care se poata functiona si atunci cand nu sunt gaze sau curent(ex: soba de teracota sau soba cu peleti)

Si pentru cei care vor sa traiasca cat se poate de sanatos:

-amenajarea interiora cu materiale cat mai naturale,vopsele pe baza de uleiuri de plante

-mobilier din panouri lemnoase tratate cu ceara sau cu uleiuri naturale.

Este mult mai economic sa cream o casa care va avea nevoi energetice minime (consuma putin) pentru ca vom putea sa le satisfacem mai usor. Nu are nici o logica sa producem sau sa irosim energie inutil.

O echipa de experti formata in mare parte din ingineri de formatie electrica si electronica a creat un sistem destul de ieftin de gestionare a energiei electrice si termice astfel incat energia produsa sa poata satisface nevoile tehnologice ale traiului modern.

Pe langa toate cele de mai sus va trebui sa ne schimbam putin obiceiurile si sa devenim mai atenti cu ceea ce consumam insa generatiei noastre nu ii este greu.

„Filozofia” de mai sus este bazata pe o suma de lucruri simple si de bun simt care nu capata valoare decat impreuna.  Mai mult, stiinta folosirii plantelor din jur poate fi completata cu cresterea in simbioza a plantelor pentru hrana: pomi si legume pentru a face fata temperaturilor tot mai ridicate.

Programul nostru este denumit „Traieste simplu dar inteligent – confort in natura” si va demara curand pe un teren experimental de cca 2000 mp pe care vor incepe plantarile urmand ca in primavara sa se amplaseze casa si „acareturile”.

Sursa imagini: www.freshome.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation