Blat hplProblema de baza a productiei cu si din hpl este lipirea. Operatia este un parametru de baza al „meseriei” producatorului si nu actul in sine. Spun asta pentru ca in ultima vreme am vazut muncitori cu multa „dexteritate”.

Desi se pare ca acestia stiu ce trebuie sa faca, de multe ori apar nemultumiri si comentarii de genul: „cu adezivul vechi puteam sa trag de hpl imediat si nu se dezlipea”. Cand i-am spus acestui domn ca poate in toamna cand a efectuat lipirea era cald, acesta mi-a raspuns ca si in timpul iernii sunt 15 grade in hala si ca celalalt adeziv era mai bun.

In toamna aerul era uscat,  in timpul iernii lumea intra si iesea din „hala”, iar afara era zapada. Prin urmare aer umed, umezeala peste limita iar materialele erau lipite fara sa fie macar conditionate!

Adezivul in cauza este un adeziv sub presiune in butelie. Sunt trei marci in pe piata, noi le-am comercializat si le-am testat pe toate. Dupa cum stiti promovam adezivul Grabfast produs de Gemini in Marea Britanie. Toate marcile sunt bune daca utilizatorul stie meserie. Grabfast Gold este cel mai bun dintre toate, dar si Clear este la fel de bun celelalte doua marci.Bucatarie blat hpl

Adezivul sub presiune este comod pentru aplicatiile mici si la indemana. Nu este insa infailibil si nici cel mai bun in orice situatie. Insa sunt cazuri in care vechiul prenandez isi poate face treaba de departe mai bine.

La intrare in showroom-ul nostru exista o bucatarie al carei blat este confectionat din pal dublat imbracat in hpl si cantuit perfect cu hpl. Sub el, iarna, functioneaza un calorifer de peste 2m lungime care probabil face peste 30 grade sub blat. Extremitatea lui este asezata langa usa de intrare care aduce la deschidere aer rece, poate -25 grade.

Deci pe o fata 30 de grade pe cealalta -25! Si nu s-a intamplat absolut nimic, nu s-a dezlipit deloc desi au trecut patru ierni! Blatul, ancadramentele, placarea si corpurile au fost executate de firma designerului Hirica cu prenadez!

 bucatarie_hpl_Niciun adeziv nu este identic cu altul, dupa cum in tehnica lipirii niciodata conditiile nu sunt identice. Ele trebuie evaluate corect de muncitori sau de personalul tehnic .Sau asa cum se recomanda adesea in tehnologiile din mobila, se fac INCERCARI!

Cate firme au tinut corpul lipit la soare? Cu termometrul in mana? Cate firme stiu ce adeziv rezista mai bine la extreme? Ce adeziv ajuta placa sa se dilate mai mult si sa creeze probleme?

Da, sunt cateva firme. Din pacate multa altele au dorinta, au entuziasm dar fie se pierd in socoteali la diferenta de calitate, fie uita ca in productie exista un „tehnic” care are grija ca muncitorii sa respecte tehnologia.

Revenind la intamplarea cu acel domn nemultumit, l-am pus sa lipeasca cu adezivul incriminat pe o placa de pal pe ambele fete hpl. Am dus la birou acea placa si am incercat sa o desfac dupa 30 de minute. Dupa 6 luni de zile, placa este lipita si acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation