M-am tinut deoparte pana acum sa ma pronunt cand un client final mi-a pus intrebarea de mai sus. Cand l-am intrebat de ce doreste sa isi faca usile de mobila din mdf mi-a spus cu emfaza: pai nu este cel mai bun?

A venit insa vremea sa incerc sa lamuresc si acest mit creat artificial in piata romaneasca de profil. Produsele de acest gen au rupt din piata de usi a pal-ului melaminat si sunt bineinteles mai scumpe. Ca sa poata fi vandute, unii dintre producatorii de mobilier au „mitizat” mdf -ul ca sa faca vanzarea mai usoara.  Este cel mai bun material, este cel mai rezistent material sau „este MDF” ca raspuns la de ce costa atat!

Placa peste care apare suprafata decorativa, folia sau vopseaua se numeste mdf. Nu este nici mai rezistent, nici mai nobil decat pal-ul, dar are totusi niste calitati suplimentare, in zona exclusiv tehnica. Placa de mdf este formata din aschii foarte fine presate si asta este marea ei calitate. Suprafata rezultata este destul de fina si in plus la intrarea cu scule aschietoare (pentru a face frezari, rame, etc) ramane la fel si nu sar aschii, lucruri care la pal nu ar fi posibile. Nu este nici mai rezistenta mecanic, nici mai rezistenta la apa. Nu stiu daca are sau nu mai multa formaldehida, adica daca este sau nu mai prietenoasa cu omul. Fata de pal, imbinarile sunt mai nesigure. Asadar valoarea acestei placi este data mai ales de finisajele care pot fi aplicate pe ea, iar pe pal nu! Personalizarea care se poate face cu aceste finisaje, lucru care la pal este imposibil. Sigur ca aceste finisaje sunt mai scumpe si se folosesc in serii mult mai mici, de unde rezulta si un pret mai mare. Sa nu va asteptati insa ca finisajele de pe mdf de care vorbim, folia sau vopseaua sa fie la fel de rezistente precum melamina de pe pal. Pot rezista daca sunt folosite cu grija si se respecta instructiunile pe care orice producator ar trebuie sa le faca cunoscute.

Fiecare categorie de produse are limitele sale, atat de design, dar mai ales de rezistenta in folosire. Mdf-ul infoliat se poate dezlipi la caldura excesiva sau in anumite conditii de folosire, cel vopsit se poate degrada in anumite zone si in anumite conditii. Ambele au nevoie de mai multa atentie, mai multa grija. Primim produse frumoase, personalizate, de design, dar trebuie sa facem si compromisuri.

Sigur,nu ma situez inca (prin prisma varstei) in zona celor care spun ca dupa maximum 5 ani mobila trebuie schimbata. Cred ca romanii inca nu isi permit asta, iar daca o mobila este bine ingrijita si a avut parte de o proiectare corecta de functionalitate, o poti tine peste 10 ani. Sau mai mult! Personal, ca vanzator de materiale am testat cat am putut in casa mea si a rudelor sau in showroom-urile noastre tot ce a aparut nou. In bucataria noastra se gateste zilnic astfel incat pot spune oricui, oricand cat tine un mdf vopsit sau infoliat sau de unde pleaca degradarea! Am fise cu observatii facute la intervale definite de timp, dar mai ales la fiecare anotimp in parte! Iar in firma am facut de acum 20 de ani prototipuri care se afla in functiune. Asa am si ramas consecvent brandului Blum. Iar in ultimii 10 ani sunt pasionat de materiale prietenoase si sigure pentru viata omului in locuinta moderna unde chimia este arhiprezenta. Cu titlu informativ va pot spune oricand 5 plante -testate de mine- care absorb substantele nepotrivite din placile aglomerate (pal) sau vopsite. Si va sugerez sa le folositi o buna perioada dupa ce achizitionati o mobila noua.

Asadar, mdf -ul infoliat sau vospit nu este rege. Cum nu este print gizirul sau agt-ul lucios cum spun unii. Sunt si ele niste biete materiale aproape sintetice care nu vor concura niciodata cu lemnul. Ele sunt frumoase, placute, ne pot bucura ochiul daca o persoana priceputa, pregatita le poate pune fericit in opera. Altfel, nu sunt nici macar cele mai rezistente si cand ne plictisim de ele ar fi bine si sa ne permitem sa le schimbam.

In momentul de fata, mobilierul este un mix de multe materiale diferite fata de trecut. Eu socot ca cel mai important (cel putin pentru varsta mea) este sa fie functional si…sanatos…Fata de anii 80 -90, acum se poate achiziona si mobila mult mai ieftina. O familie tanara, fara buget, se poate descurca lesne cumparand mobila din marile lanturi. Si poate sta linistita cu usile din pal fara sa planga dupa mdf caci nu pierde mare lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation