Pandemia ne-a schimbat locul de unde lucram si ne-a adus mai aproape de casa, adesea si de natura. Pandemia ne-a facut sa ne uitam mai atent la incintele noastre inchise unde locuim sau lucram, dar si la cele deschise. Nimic nu va mai fi la fel caci pandemia a deschis discutia. Avem pe lista de cerinte de proiectare nevoi sporite ca si nevoi noi.

Arhitectura, o meserie liberala este pusa in slujba vietii chiar daca uneori a fost deturnata de la telul ei major.

Spatiile de lucru ale ultimilor ani inseamna suprafete mari folosite in comun de multi oameni. Eficienta, atat in construire, cat si in utilizare. Incinte de sticla, metal si beton pline de echipamente electronice si semnale wifi puse la comun. Cu podele suprainaltate pline de conductori pe care se plimba semnale electrice de tot felul. Cu sisteme sofisticate de ventilatie care pot deveni inutilizabile in conditii de pandemie sau dimpotriva daca sunt inteligent construite. Cu o densitate mare de echipamente wireless, aceste cladiri sunt adesea adevarati „stupi” electromagnetici, dupa stadioane si dupa scoli unde exista o concentrare si mai mare de telefoane mobile ca in cazul primelor sau nociva ca in cazul scolilor.  Este si principalul motiv al stresului resimtit de angajatii mariilor companii.
In multe cazuri si casele noastre sunt la fel. Densitate mare de semnale wireless, apropierea de antene, multe echipamente electrice care emit campuri nesanatoase. 

Odata cu lansarea noilor generatii de sisteme telecom, densitatea campurilor electromagnetice va creste exponential deoarece tot mai multe „lucruri” intra in retea. Vorbim de „internetul lucrurilor” nu-i asa?

Probabil ca multora dintre cititorii tineri nu le plac randurile de mai sus. De aceea precizez ca nu militez impotriva evolutiei tehnologice, ci pentru  punerea in prim plan a sigurantei vietii, atat de catre cei care produc tehnologie, cat si de catre cei care se folosesc de beneficiile ei.

Exista atat in legislatia nationala, cat si in cea europeana diferite reglementari care produc obligatii pentru  detinatorii de spatii de lucru din punct de vedere electromagnetic, dar nimeni nu le-a prea bagat in seama, cu exceptia angajatilor statului care au profitat si au cerut „spor de antena”. Dar acasa ce poti face daca la 50 metri de tine s-a montat o antena GSM si tu te uiti la ea? Sau vrei sa iti construiesti o casa, dar in proximitate este montata o antena?

Probabil ca va veni o vreme cand il vei putea intreba pe designerul de interior ce poate face sau ii vei cere arhitectului solutii deja din faza de proiectare.  Si acum, cel mai adesea, designerul de interior este „doctorul casei” caci el trebuie sa repare toate greselile arhitectului sau concesiile facute de beneficiar.  Arhitectul nu este nici cel care plateste, nici cel care decide. Este din pacate doar cel care poate face o lucrare cat mai buna cu putinta si deseori chiar inteligenta sau deosebita estetic. Si din mare, mare nefericire, de cele mai multe ori nu este decidentul nici acolo unde rolul lui ar fi major: in urbanism! In anii care vin „necunoscutele” pe care arhitectul le pune in ecuatie vor fi si mai multe. Va trebui sa foloseasca cunostinte noi de fizica si chimie si sa se documenteze si sa relationeze mai mult si cu alte categorii profesionale: medici, biologi, fizicieni si ingineri de telecomunicatii. Si da, va trebui mult mai mult decat pana acum chiar sa cream spatii de lucru „sanatoase”. Organismul uman agresat peste zi, mai ales in zona urbana de campurile pozitive si variabile in exces va avea nevoie de un interval in care sa se poate reface. Si s-ar putea ca locuintele angajatilor nostri sa nu fie conforme din acest punct de vedere. Sunt tari precum Suedia unde electrosensibilitatea este recunoscuta oficial si acceptata de sistemul medical de asigurari de sanatate. Sunt insa si multe tari unde medicii nu stiu si nu recunosc afectiunea generata de expunerea peste anumite limite. Uniunea Europeana a demarat un set de programe de cercetare a impactului campurilor electromagnetice si telefoanelor mobile asupra sanatatii. Tehnologia telecom s-a validat prin insasi viteza sa mare de evolutie. Studiile vin din urma si arata consecintele. Sunt administratii, tari, regiuni care s-au informat si au tras concluzii. Insa majoritatea oamenilor nu au la dispozitie decat bunul simt si cunostintele de fizica si chimie de clasa a 7-a. Iar o buna parte dintre noi simtim pe pielea noastra consecintele, am capatat stari sau afectiuni. Ele nu se pot remedia decat daca indepartam sursa lor, adica daca fie ne mutam in zone mai izolate, fie ne cream casele si locurile de lucru adecvate. E o provocare pentru arhitecti, e o provocare majora pentru arhitectii tineri . Trebuie insa ca in acest timp sa ne gandim si la natura. Sa vedem cum sufera albinele sau pasarile care se orienteaza electromagnetic, sa vedem daca apa din plante nu absoarbe radiatia electromagnetica, daca microorganismele din sol nu sunt afectate. Noi nu putem trai fara natura din jur, fara pamantul care ne incarca de energia necesara sau de a carui  frecventa de rezonanta depindem.

Exista o suma de materiale de constructii si de amenajari care pot fi folosite eficient in scopul minimizarii efectelor in incintele locuite. Sunt la indemana, se pot folosi pentru amenajarea constructiilor existente, dar si pentru constructia altora noi. Au aparut si multe materiale specializate pentru protectie electromagnetica, sunt disponibile si se pot folosi. Multe dintre companii au urechile deschise, iar unii chiar colective de cercetare. A aparut imbracamintea care te protejeaza electromagnetic mai ales pentru gravide si pentru electrosensibili. A aparut o noua filozofie de realizare a instalatiei electrice in dormitoare ca sa putem pastra prizele la capul patului.

Pentru noi gasim solutii, trebuie sa gasim si pentru cei cu care traim pe acest Pamant: plantele, animalele, insectele, microorganismele.  

Tehnologia creata vine la pachet cu noi provocari. Ele nu pot ramane numai in sarcina arhitectilor. Tuturor ne place tehnologia, iar unii dintre noi o „imbratisam” excesiv. Sanatatea noastra tine in primul rand de obiceiurile si de mintea noastra. Caci aceeasi „tehnologie” poate fi si inger si demon.

Sursa imagini: https://ehtrust.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation