Un articol scris de o persoană din afara domeniului plecat de la experiența și gândirea proprie și lipsit de orice motivație comerciala. O vedere din partea cealaltă, a clientului. Mulțumim pentru timpul alocat acestor sfaturi!
„Să alegi manerele și butonii pentru mobila ta poate fi o sarcină grea. Sunt atât de multe variante în funcție de formă, finisaj, material, dimensiune, încât alegerea devine din ce în ce mai grea odată ce vizualizezi tot mai multe produse. Este important să te gândești dinainte de a începe căutarea la pricipalele cerințe pe care ar trebui să le îndeplinească aceste „piese” obligatorii fără de care mobilierul dorit nu va putea fi terminat.
Adesea trecută cu vederea, influența unui maner sau buton calitativ, complimentează încăperea. În plus, detaliile fac designul, motiv pentru care iți propun să te gandești ce feronerie vei folosi pentru ușile și sertarele mobilierului tău.
Tipul mobilierului – În mod normal, exista trei tipuri de mobilă pe care le vom atinge: mobila deja existentă în casă, mobila standard cumparată direct din magazine și mobila la comandă. Fie că vorbim despre mobila pe care deja o deținem și vrem să îi aducem un suflu proaspat, fie ca este vorba despre a doua variantă pe care mulți o aleg având un buget redus, ajungem în final să abordăm subiectul feroneriei folosite.
Restaurarea sau reîmprospatarea mobilierului existent – Atunci cand bugetul ne strânge cu ușa, suntem nevoiți să alegem o mobilă standard din magazin, care se livrează cu o feronerie de o calitate mult sub medie. Din fericire, mobila se poate îmbunătați foarte ușor investind o sumă modică în mânere și butoni, astfel ridicând-o la un alt standard.
Alegerea mânerelor și a butonilor trebuie făcută având în vedere următoarele aspecte de bază:
• Stilul existent al mobilei. Ce culoare au dulapurile și ușile? Dar electrocasnicele și iluminatul? Dacă la un mobilier modern pot fi alese mai ușor fiind potrivite multiple finisaje și forme, la mobilierul retro sau vintage pot funcționa mai puține finisaje pe lângă cele din aceeași temă. Dar chiar și stilul vintage poate fi accesorizat cu mânere moderne, rezultatele fiind foarte reușite, dacă studiezi câteva designuri pe care le poti gasi ușor pe platforme precum Pinterest sau Instagram. În general, dulapurile cu tente inspirate din natură, culori mai pământii sau ale lemnului închis la culoare, cu forme mai curbe intra în stilul retro, pe când cele de culori mai reci și linii drepte sau ascuțite și cu o feronerie în contrast se pot încadra în stilul modernist. Nu îti fie teamă să combini finisajele metalice și chiar să încalci puțin regulile, fii tu însuți.
• Dimensiunile ușilor și grosimea lor. Ușilor de dimensiuni mari li se potrivesc mânere în același ton, de dimensiuni mai mari. Înainte să comanzi mânerele sau butonii, asigură-te că ai verificat cu atenție grosimea și distanța dintre găuri, dar și tipul de deschidere a ușii. Dacă dorești să vizitezi un showroom sau un magazin online, poți fotografia din mai multe unghiuri dulapurile pentru a le avea la îndemână.
• Ai nevoie de mânere sau de butoni? Este o mare diferență între ele și aceasta se face simțită în special în bucătărie. Mânerele pot fi folosite atât la uși, cât și la sertare, spre deosebire de butoni care își îndeplinesc rolul de trăgători doar la sertare foarte ușoare sau uși de dimensiuni reduse. Pentru sertarele care depozitează obiecte grele nu va fi deloc plăcut să fie trase de butoni, neapărat trebuie folosite mânerele. Dacă discutam despre costuri, mânerele vor fi întotdeauna mai scumpe decât butonii. Există stiluri în care se folosesc pe același mobilier și mânere și butoni, dar acest lucru se poate întâmpla și dacă se dorește reducerea bugetului, doar să ții cont de destinația sertarului sau ușii și frecvența de utilizare.
Mobilierul la comandă. În cazul mobilierului la comanda, este primordial să faci un research și să alegi din start ce feronerie vei folosi întrucât aceasta reprezintă cea mai importantă componentă și are cele mai multe piese în mișcare, fiind utilizată în permanență. O feronerie de calitate ridicată își va dizolva prezența după câteva utilizări făcându-te să uiți că există spre deosebire de una de calitate îndoielnică, care după scurtă vreme te va deranja prin zgomotele produse și prin mișcarea neliniara. Ține cont de formele casei și ale mobilierului. Forma dulapurilor va determina ce stil de mânere trebuie să alegi. De exemplu, dacă proiectezi o casă cu o mulțime de muchii ascuțite, unghiulare, atunci vei dori să optezi pentru mai multe elemente de fixare unghiulare. Dacă renovarea sau construcția nouă are muchii mai rotunjite sau o moștenire care a căpătat patină, uită-te la continuarea acestei teme cu butoane și manere rotunjite.
Confortul. Poate cel mai important aspect de urmărit, mai ales în zonele cu utilizare frecventă precum bucatăriile, dressingul sau biroul. Există mânere frumoase, dar cu forme mult prea ascuțite sau care nu „aterizează” foarte lin pe mobilier. Care ar fi senzația atunci când le-ai folosi? Dar când te-ai lovi de ele de fiecare dată cand vei găti. Gandește-te mereu la funcție în detrimentul formei atunci când faci alegerea.
Ai ales mânerele și butonii pentru mobilă? Ești pregătit să comanzi? Nu uita să iei câteva produse în plus, să ai rezervă, pentru că nu se știe cum poti lovi sau zgâria unul și vei avea surpriza că nu il mai gasești în stoc și se aduce doar pe comandă.
Cu deschidere, îți mai fac o recomandare: alege întotdeauna un producator cu pedigree. Acesta produce mânere consacrate și le scoate din fabricație după câțiva ani buni. Nu în ultimul rand, apelează la un specialist atunci când nu ești sigur de alegere.
Mânere sau butoni, ochii fac mâinile să aleagă iscusit. „
Fiind in totalitate de acord cu cele trimise nu ne-am putut abține să adaugăm un link către produsele noastre. Puteți studia colecția variată de mânere și butoni din magazinul nostru online, www.maneremobilier.com.