Multitudinea de stiluri abordate în mobilierul actual are la bază și fabricația unor materiale diverse.  La încadrarea unui design de mobilier într-un stil anume trebuie să se tină cont și de calitatea materialor folosite.  Poți aborda un design original și cu materiale comune, calitatea acestora nu împiedică creativitatea. Însă, dacă pretențiile cresc mergând spre zona culturală, atenția acordată materielor și finisajelor trebuie să fie maximă, căci alunecarea spre kitsch este greu de evitat. 

Ultimii ani aduc din nou în atenție finisajele „calde” ale mânerelor în mobilă: cupru, alamă, auriu odata cu un interes crescut spre fronturile de uși din lemn, furnir, mdf frezat si vopsit, etc. Surpriza vine din faptul că unele dintre mânerele cu finisajele de mai sus se potrivesc și cu anumite suprafețe din pal!

Finisajul auriu a fost readus în actualitate. Este și cel mai greu de realizat la un standard de calitate adecvat mai ales că în zona de design și mobilier se cer și „variațiuni” ale acestuia. Auriu periat sau auriu vintage sunt finisaje noi. Se mai dă o mare atenție și culorii „aurii”, mai deschisă sau mai „coaptă”, adica nuanțelor.  Este și finisajul căruia trebuie să i se acorde cea mai mare atenție atât din punct de vedere estetic, cât și al calității. La mânerele de calitate scăzută, degradarea finisajului este dezolantă.

Finisajul alamă cu toate nuațele și suprafețele sale este clasică și transcede vremurilor. Este cel mai stabil finisaj și cel mai cunoscut. Din păcate, de multe ori este pus pe produse de calitate scăzută, pe copii nereușite. O suprafață cu istorie pusă pe un asemenea produs indică invariabil kitsch-ul.

Am lăsat la urmă cuprul. Cuprul a revenit spectaculos în ultimii 5 ani ca finisaj sub diferite forme și pe diferite obiecte de interior. Sigur că nu sunt integral din cupru, sunt finisaje și este foarte important ca ele să fie stabile. Nu le-ai putea permite ca să oxideze în mână! (Unii dintre clienți ar voi să fie integral din cupru ). Nici nu s-ar putea prelucra atât de bine ca și materia primă de bază a mânerelor metalice (zamacul).

Și la cupru bătaia se dă în egală măsură pe creație, originalitate, dar și pe realizarea tehnică perfectă a finisajului. Veți găsi mânere de cupru care arată ca „tabla” abajoarelor din lanțurile de bricolaj care nu vor potența niciodată ușa unui mobilier.

De fapt, oricât ne-am stradui să fim de îngăduitori cu realizarea tehnică acestor 3 finisaje clasice și prin montarea lor pe mânere de duzină, nu o putem face.

Un produs de calitate se vede de la distanță. Un designer de mobilier, un arhitect de interior, dar și un utilizator educat vor ști întotdeauna să aleagă și să le folosească fericit astfel încât toată lumea să se bucure de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation