Intotdeauna am admirat designul de produs sau designul industrial. Mi s-a parut a fi forma suprema de imaginatie si inteligenta practica pentru ca poti schimba in bine viata unui mare numar de persoane. Din pacate stiu un numar mare de arhitecti si designeri de interior si extrem de putini de designeri de produs la noi in tara.
Cand acum ceva vreme am ales produsul Zero din portofoliul unui mare comerciant de materiale spaniol, am facut-o cu placere si curiozitate tehnica. Nu e un produs comun si nu se vinde de la sine. Sunt intr-adevar clienti care au trait pe afara si au experimentat produse asemanatoare si care stiu ce vor si de ce vor. Apoi, studiind si folosind inovatiile pentru care a si fost premiat, ne-am apropiat mai mult. Cand insa am vazut si compania de design care l-a „livrat” investitorului, am inteles si de ce. In primul rand designul lui este de origine latina. Apoi, designerul si clientul au avut ambitii mari. Au vrut sa fie versatil, dar si usor de pus in opera si au reusit cu prisosinta! Ar fi de discutat utilitatea lui.
De ce alegerea un sistem de organizare a spatiului pe profile montant ar fi o optiune? De ce nu clasicele volume de orice fel care scot in evidenta o suprafata anume si cu care un proiectant poate fi mai „util” si mai credibil? Pai..mi-as permite sa plec de la inteligenta unui cumparator dezvoltator care l-a indicat arhitectului sau, la fel de inteligent. Avand un sistem mai vechi intr-una dintre locatii, i-a indicat arhitectului sa foloseasca ZERO in locatii noi pentru ca, in primul rand, ii permite o mobila „aerisita” in jurul careia poate sa faca curatenie usor. In al doilea rand, nu altereaza volumul general…nu micsoreaza spatii. Arhitectul a preluat ideea, a vazut sistemul si a fost cucerit de usurinta in montaj si de posibilitatile variate de design. Pentru utilizatorul final mai conteaza si faptul ca mobilierul creat poate fi modificat usor in timp, in functie de nevoi si viziune, chiar de catre acesta. As mai adauga ca este un mobilier care poate fi modificat chiar cu varsta… Sistemul este atat de versatil incat poate constitui suport pentru organizarea tutoror categoriilor de spatii casnice si comerciale.
Cu Zero este si foarte usor, dar si foarte greu de realizat un design de succes. Daca il vezi numai ca o aglomerare de montanti metalici si de elemente si accesorii si nu il simti tehnic, dar si in conjunctie cu suprafete lemnoase sau de sticla poate treci pe langa el. Cele doua calitati mari, design latin si ZERO „scule” pentru montat il fac insa accesibil chiar utilizatorului final care il acceseaza cand profesionistul nu il cunoste sau nu il socoate util. Insa atunci cand arhiectul il cunoaste si intervine…potriveste fericit suprafetele, asigura proportiile sau adauga „bijuterii” de accesorii, efectul este spectaculos. Mai jos traducerea prezentarii de pe siteul companiei de design „Alegre Design”: ZERO – Posibilitati infinite:
Zero este un sistem modular de management al spațiului care nu necesită niciun instrument pentru asamblare și care oferă posibilități nesfârșite în ceea ce privește structurile și elementele. Flexibilitatea sa ii permite sa amenajeze orice spatiu, fie el casnic, profesional sau comercial.
Folosind o nouă tehnologie realizata de compania Emuca, Alegre Design a integrat soluția tehnică în designul său și mecanismul care permite ca această tehnologie să fie încorporată în profilele sistemului pentru a crea sistemul modular Zero.
Cu un simplu gest al mâinii, mecanismul de susținere poate fi deplasat de-a lungul profilului și se blochează automat atunci când greutatea este plasată deasupra acestuia. În plus, este blocat pe loc cu o rezistență și mai mare pe măsură ce greutatea așezată pe el crește.
Alegre Design s-a ocupat de integrarea mecanismului în design, suporturi, profil și toate accesoriile Zero, care creează structuri tridimensionale cu profile din aluminiu.
Aceasta noua solutie tehnica, care suporta module, rafturi si bare suspendate, il face un produs scalabil, capabil sa raspunda nevoilor unui mediu casnic; de la sufragerie până la dormitor, inclusiv baia, precum și unități comerciale și spații de lucru, ca instrument de sprijin și depozitare pentru activitatea de zi cu zi.
Zero se bazează pe o nouă filozofie pentru crearea de piese de feronerie pentru mobilier: necesitatea de a folosi unelte este eliminată datorită valorii oferite de designul și inginerie industrială.
Zero este conceput pentru a face viața mai ușoară oamenilor, oferindu-le toate elementele de care au nevoie și un proces simplu de asamblare, astfel încât ei înșiși să poată instala și monta sistemul în funcție de spațiul și nevoile lor, fără unelte sau tehnicieni de specialitate.
Zero este astfel o soluție foarte accesibila, deoarece simplifică procesele de cumpărare și instalare și întruchipează spiritul omniprezent Do It Yourself (DIY). Abundența sa de opțiuni și accesorii, bazate pe același sistem, îi permite lui Zero să creeze o soluție personalizată pentru fiecare persoană. Poate fi adaptat chiar și la rafturi din sticlă și lemn, bare suspendate, module și dulapuri mici.