Sau macar o sectiune adevarata in cadrul manifestarilor actuale ?

Peste tot in lume design-ul de avangarda este incurajat. Acolo creatia capata forme iar in multe cazuri si fond adica devine baza plus valorii si a consumului.

Orice industrie stie ca are nevoie de idei, de creatori si de…incercari.

Nu poti sa castigi in competitiile internationale daca nu ai campionate interne puternice. Unde sa te antrenezi? Cu cine?

Da, noi nu avem in tara companii mari producatoare de mobilier care sa promoveze design-ul de avangarda. De fapt noi avem putine companii puternice in domeniu si ele au insa alte prioritati.

Si totusi vezi adesea in spatii publice, dar si in casele romanilor atat amenajari, cat si mobila fabuloase demne de orice designer italian. Ele sunt insa create si realizate de  companii mai mici care lucreaza pe proiect.

Insa asemenea companii nu se vad decat rar in cadrul unor manifestari publice cum sunt targurile de profil.

In acelasi timp auzim in jur tot soiul de scancete :..” romanul nu este educat „, „romanul consuma mobila ieftina”…”romanul cumpara pretul”.

Cu riscul de a supara din nou distinsele doamne care conduc APMR (nu si pe tinerii studiosi care confirma sau nu) numai cu o mica sectiune de obiecte de design a tinerilor studenti nu se face…primavara! (oricum se face toamna pentru ca targul este in septembrie). Sigur ca tinerii trebuie incurajati (si se face oricum mult prea putin pentru sprijinirea si angrenarea lor in zona economica), dar este nevoie de „artileria grea” a celor capabili sa realizeze obiecte de mobilier valoroase.

O prietena care locuieste langa expozitie si care viziteaza traditional targul de mobila (fara a avea legaturi cu domeniul) mi-a spus necajita:”..la un targ de mobila trebuie sa vezi ce nu ai mai vazut in oras, sa-ti clatesti ochii!”

Da, avem companii mai mici detinute de arhitecti sau designeri, chiar si ingineri care creeaza si experimenteaza un design de calitate si adesea de avangarda! De multe ori nu au timp si resurse, alteori sunt alungati de formate rigide si nu ii vedem in saloanele targurilor! De ei este nu nevoie ci MARE NEVOIE in a cultiva gustul pentru frumos al publicului romanesc consumator! De este nevoie pentru a tine kitsch-ul cat mai departe de mobila! De ei este nevoie pentru a intretine flacara vie in randul tinerilor creatori.

De ei este nevoie si pentru ca o manifestare expozitionala in domeniu sa aiba „sare si piper” si sa fie atractiva !

De ei este nevoie doamnelor si domnilor din APMR si ACMR, sa tina steagul chiar daca nu se disting prin forta de munca numeroasa si cifra de afaceri mare! De ei este nevoie stimati producatori importanti pentru ca ei sunt cei care va pregatesc si antreneaza viitorii designeri!

Eforturi se fac. Acum patru ani targurile de mobila erau in moarte clinica. Organizatiile profesionale au luat masuri si viata a revenit la normal. Atat de normal incat dupa un prim „facelift” nu s-a mai schimbat nimic.

Organizatia ACRM care are in componenta si companii ce promoveaza design-ul modern si chiar de avangarda a facut niste pasi inainte. S-au vazut la targul BIFE. Apoi s-au oprit .S-au concentrat exclusiv pe sprijinirea invatamantului de profil.

Poate ca acum a venit vremea ca toti cei interesati sa schimbe formatul. Oare anul acesta vom avea un altfel de targ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation