Acum ceva vreme intr-o discutie pe Facebook pe GPM cineva intreba cum sa faca o mobila fara emisii de formaldehida pentru niste clienti alergici si altcineva indica si mobila cu metal, sticla, etc.
Stilul industrial a fost reinventat in mobila ultimilor ani prin introducerea structurilor metalice, in zona de rafturi, polite, picioare, etc in conjunctie cu suprafete lemnoase sau mai rar vopsite. Toata lumea l-a privit ca un curent nou sau reinventat fara sa stea prea mult sa ii analizeze beneficiile.

Incerc mai jos sa punctez cateva avantaje. In primul rand, putem crea structuri rezistente cu profile si nu cu placi. Acest lucru deblocheaza vizual mult spatiu, lucru util mai ales la apartamentele din ce in ce mai mici. Apoi…metalul este un material cu care se pot concepe elemente de structura, dar si cu design, altele decat cele cu placi. Poti sa faci obiecte inteligente, simple, dar si sa exploatezi lungimi sau sectiuni. Datorita faptului ca intre timp vopsirea electrostatica a devenit omniprezenta si accesibila se pot face finisaje si o cromatica diversa. Structura metalica sau obiectul din metal este mult mai pretios. Au aparut si impetituri sau table traforate pe CNC cu care se pot face combinatii fericite.

Mie mi se par importante alte directii:

  • mobilierul este aerisit, exclusiv cu volumele necesare, utile. Nu „decupeaza” prea mult din volumul incintei, nu micsoreaza spatiile.
  • foloseste un volum mult mai mic de placi din pal care pot sa emita formaldehida. Pal-ul folosit se poate cantui pe toate laturile iar emisiile nu mai apar.
  • raman la vedere pe polite de pal, lemn, sticla sau metal lucrurile pretioase si se inchid in cutii cu usi sau sertare cele ce nu trebuie sa se vada. Atunci cand se doreste ca aceste structuri sa fie si demontabile sau sa permita modificari in timp la utilizator, se apeleaza la structuri metalice din aluminiu, mai nou, vopsite si acestea.

Acestea sunt mai usoare, se demonteaza/reconfigureaza usor si daca fac parte dintr-un sistem, au o gama larga de accesorii cu care se pot face cuplaje cu corpuri, polite, vitrine sau in cazul dressingului cu lifturi, cosuri, lumini, etc. Asa cum este sistemul ZERO spre exemplu. In cazul acestora…mai exista un avantaj: reconfigurarea. Intre montanti pozitia politelor si corpurilor se poate schimba lejer pe verticala, dar si compozitia obiectelor dintre montanti. Pot sa fac curat lejer pe jos, prin spate, pe langa, am imbatranit si imi e greu sa urc..cobor din polite (lucru care ii enerveaza pe designeri. Nu mai am volume pe sol, nu aglomerez praf dedesubt sau in spate! Aspir, curat, sterg, spal fara efort. Probabil ca inlocuirea peretilor si orizontalelor mari din pal cu montanti de aluminiu nu este mai ieftina in cazul sistemelor cu design si versatile. Insa estetica este adesea superioara iar bonusul este dat de cele de mai sus (exista si sisteme de montanti ieftine pentru incaperea dressing cu care se poate obtine si o configuratie mai ieftina decat cu placi…de exemplu gama LINEA).   Exista si sisteme din aluminiu pentru rafturi de depozitare mai mici sau mai mari. Acestea permit lucrul in atelierul fiecarui mobilist fara sa mai fie nevoie sa apeleze la o firma care sudeaza. Cu ele se pot face structuri mai mici si mai…delicate.


Mobilierul nu mai este de mult o conjunctie de volume in principal din placi aglomerate. Sticla, metalul, suprafete decorative inovative contribuie semnificativ la o alta imagine a acestuia, dar si la o utilitate practica suplimentara. Sigur, vorbim de mobila moderna. Acolo unde se mai prelucreaza lemnul, unde mai exista mestesugari si artizani si de unde iese un mobilier cu valente culturale…de regula nu se intervine. Acolo de multe ori este trecuta limita..spre arta.

Ma intorc la intrebarea cu care am inceput. Prin folosirea mobilierului cu structura metalica sau pe montanti, volumul de formaldehida sau benzen se diminueaza drastic. Daca vrem sa fim si mai catolici, facem cutiile din placi incleiate pe care le finisam sumar cu ceara sau ulei. Insa este indeajuns ca partea de placa,daca este din pal sa fie cantuita pe toate laturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation