In primul rand te gandesti de doua ori inainte daca merita sa mai folosesti sisteme SKM si PKM pentru toate situatiile! Usa odata curbata se rezolva greu sau adesea…deloc! Clienti sau producatori, toti dorim sa iesim „mai ieftin”.
Insa, imbracand aceeasi uniforma ca Tamilia sau Elite (unde 9 din zece producatori folosesc acelasi sistem turcesc) ne asumam si eventualele probleme.
Peste 2,3 – 2,4m pe inaltime si peste 1m pe latime placa de pal care gliseaza se curbeaza natural. Daca mai adaugam si faptul ca multi lipesc oglinda (sticla) cu silicon pe pal, toate conditiile pentru curbare sunt indeplinite.
Si nu neaparat batranele SKM si PKM sunt de vina ci lipsa unei rame ferme care sa „tina” pal-ul pe toate directiile. Tot pentru pret se adauga profile maner in plan vertical si poate niste „U” jos si sus ca sa se simuleze o rama intreaga.
Lucrurile pot deveni dramatice in cazul sistemelor suspendate care predispun tehnic la curbare. Acolo, se folosesc alte combinatii de litere abrupte din limba turca ce definesc sisteme ceva mai ieftine decat cele vestice. Clientul vrea usi late, sticla, luciu. Peste doua luni insa nu mai poate trece usile una peste cealalta pentru ca, alergand dupa pret mic nu se mai monteaza nici compensatoare pe spate!
Am fost rugat de un tanar si simpatic client sa merg sa vad niste usi mari aduse de la client in atelier pentru ca se curbasera si sa il sfatuiesc ce solutii de rezolvare poate folosi. Carpanos cum il stiu folosise pentru suspendare un sistem cu 50% mai ieftin decat cele consacrate. Adica 120 Ron fata de 180. Nu montase nici macar un compensator pe spate. Usile stateau sprijinite de perete insa peste alta sub unghiuri diferite, aproape de usa de intrare a halei. Fiecareia i se asigurau in continuare conditii optime de curbare si aveau poate o sageata de 5-8 cm la mijloc!
Solutia cea mai economica aleasa a fost montarea cate unui compensator pe spate desi la latimea respectiva trebuiau doua. Asa a reusit sa le intinda. Acest lucru a fost posibil deoarece usile au fost facute din module fractionate pe verticala. Tensiunile reusisera sa deformeze manarele verticale insa erau destul de mici in placile componente. Surubul compensatorului a reusit sa tensioneze la loc aluminiul intr-o proportie acceptabila pentru a trece una pe langa alta.
Merita? Un client nemultumit, caratul usilor de doua ori (spargerea unui geam), timp, nervi. Per total costuri mai mari. Si sunt sceptic ca lucrurile s-au rezolvat.
Vorba romeneasca spune”Lenesul mai mult alearga, scumpul mai mult pagubeste”
Povata mea: folositi sistemul adecvat pentru aplicatia adecvata. Mai bine informati corect clientul (cu riscul de a-l pierde). Sau oferiti-i variante alternative.
Si…luati aminte: multe usi nu se mai pot intinde, nici pal-ul nici sticla, nici aluminiul nu sunt suficient de elastice. Cineva tot va trebui sa plateasca.
Salut.. Asta am pățit și eu 3 uși glisante de 2,4m înălțime pe 1,35 lățime acoperite cu oglinda și lipite cu silicon, iar acum nu se mai deschid sistem cu agățare… Momentan le-am dat jos.
Ce pot sa mai fac?