Tehnologia de aplicare si prelucrare a hpl-ului este destul de simpla. Insa cunostinte practice, mici „trucuri” rezultate din experienta in lucrul cu materialul sunt intotdeuna binevenite intr-o zona a domeniului nostru puternic manufacturata.
Sambata 4 decembrie a avut loc la sediul firmei noastre un atelier care a urmarit sa transmita clientilor nostri primele notiuni practice privind aplicarea si prelucrarea hpl-ului. Acum la „cald” dupa terminarea intalnirii putem trage cu certitudine cateva concluzii:

– a fost o intalnire agreabila pentru toata lumea deopotriva, noi echipa Gelu Trading si clientii nostri, oameni deosebiti, creatori de lucruri frumoase!
– interesul pentru subiect a fost real. S-au pus numeroase intrebari, iar unul dintre parteneri a simtit nevoia sa participe activ la demonstratie!

– tanarul inginer Andrei Boian care a facut demonstratia practica a aratat inca o data pricepere, siguranta si capacitati de bun comunicator!

Intalnirea a inceput cu prezentarea brandurilor de hpl comercializate de catre compania noastra scotandu-se in evidenta valoarea mixului de produse propus:

– hpl de calitate ridicata in cea mai mare varietate de finisaje si culori (si cu cel mai competitiv pret din piata!)
– o gama completa de hpl compact pentru aplicatii diverse si cu un program de livrare deosebit de eficient pentru proiectant dar si economic pentru client!
A mai avut deasemenea loc o discutie cu privire la calitatea produselor vopsite luciu inalt si vandute de firma noastra si argumentele pentru care produsul rezultat este cotat ca cel mai bun din piata ca nivel de calitate, varietate dar si seriozitate a livrarii!  

Demonstratia practica a inceput cu prezentarea adezivului in butelie sub presiune, adeziv deosebit de eficent ca viteza de lucru dar in egala masura si financiar deoarece pretul pe mp aplicat este comparabil cu cel al adezivilor normali. Aplicarea cu pistolul este uniforma, precisa si rapida. Pentru lipiri de suprafete mici adezivul este disponibil si sub forma de spray.
Adezivul lipeste materiale diverse nu numai hpl pe orice suport (mdf, pal, tabla, lemn, pal melaminat, pal-uri intre ele). Chiar sticla colorata pe pal fara sa atace vopseaua sau sa o pateze!  S-au facut demonstratii de lipire atat pe zone plane dar si curbe. Dl inginer Andrei Boian a explicat si aratat practic succesiunea operatiilor de aplicare si ordinea lor. Deoarece prin folosirea adezivului lipirea nu mai constituie o problema (se pot face manual suprafete de sute de mp!) s-a insistat pe prelucrarea hpl-ului lipit pe suport, pe aplicarea si finisarea canturilor de hpl, pe folosirea sculelor adecvate.   

 S-au scos in evidenta proceduri sau operatii rezultate din practica (ceea ce doreste cel mai mult orice manufacturier cand se apuca prima data de lucru!).

Fiecare dintre participanti, de-a lungul activitatii sale au avut diverse operatii de lipire cu diferiti adezivi. Multi au avut experiente nefericite care au insemnat in mare parte deformari ale suportului dupa lipire sau in timp, sau dezlipiri. Participantii au pus intrebari care au avut la baza aceste experiente. Andrei, utilizator al adezivului de ceva vreme a confirmat ceea ce scrie in fisa tehnica: adezivul aplicat simplu, corect si la temperatura ambientala adecvata este perfect pentru aceste aplicatii!
Mai mult, auditorii au aflat de influentele majore in lipire date de temperaturile diferite ale suportului si ale hpl-ului aplicat (de aici necesitatea aclimatizatii celor doua suprafete in acelasi mediu) sau de conditiile de depozitare si pastrare ale hpl-ului ce va fi aplicat, detensionarea lui, etc.

 Intalnirea a fost simpla, directa. Am aflat atat lucruri despre hpl dar la fel de multe si depre lipire. Am mai aflat prin intermediul lui Andrei ca indeplinirea unor conditii minimale si folosirea unui adeziv adecvat ne scuteste de probleme delicate.
Chiar unul dintre clientii nostri, un producator cunoscut si respectat in piata de mobila la comanda mi-a povestit despre problemele ivite dupa folosirea unui adeziv cunoscut intr-o aplicatie in care era recomandat: curbarea produsului final imediat si in timp, produs final cu o valoare adaugata mult mai mare decat a hpl-ului!

Participantii au realizat ca nu este o mare filozofie aplicarea hpl-ului. Presupune mai multa manufactura in zonele curbe sau cand trebuie configurat strat suport gros, dar tocmai aceste sunt si atuurile lui impotriva industrializarii! Niciodata pretul produsului finit nu va fi „daramat” de industrie sau de lanturi! Rezistenta sporita ca suprafata decorativa, gama spectaculoasa de finisaje, modele, texturi dar si calitatile speciale ale celui compact il fac un material cu care producatorul roman va putea avea succes atat in piata interna cat se externa!

Intalnirea simpla, directa si neprotocolara a avut succes. Ne-am simtit in aceeasi echipa cu clientii nostrii. Vor urma si altele in care formatul va fi imbunatatit. Ele vor fi anuntate prin intermediul buletinului informativ.

In primele luni ale anului urmator la unele din intalniri vor fi prezenti si reprezentanti ai fabricantilor de hpl.

     

4 Thoughts on “Scoala de Hpl – atelier de lipire si prelucrare hpl

 1. varvaruc petru on 2 octombrie 2011 at 10:06 said:

  buna ziua,suntem producatori de mobilier la comanda si suntem interesati de tehnologia de lipire a hpl.

 2. Buna seara,

  Imi cer scuze pentru raspunsul intirziat.inscrieti-va la newsletterul nostru si veti afla data urmatoarelor prezentari ale Scolii de Hpl.

 3. buna ziua
  as dori sa particip si eu daca vor fi prezentari ale Scolii de HPL
  Multumesc
  Daniela

 4. andrei florin on 15 octombrie 2013 at 14:01 said:

  doresc sa stiu mai mult despre hpl si lipirea lui

  va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation