Mobila „ieftina” sau mobila „pestrita” nu se mai poarta incepand cu 2011. Mobila ieftina va fi si mai ieftina datorita presiunii create de scaderea veniturilor categoriei consumatoare. Furnizori vor fi China si tarile vecine cu noi care au tehnologie pentru productivitate foarte mare.

Vestea buna (sau proasta) este ca scade si cererea de mobila „pestrita”, adica a mobilei prost proiectate si care foloseste mixuri de materiale diferite calitativ! A venit vremea ca produsul premium sa contina numai materiale premium; cel mediu sa nu coboare la materiale chinezesti sau turcesti, iar cel de low cost va fi tratat ca atare.

Clientul perioadei care tocmai a inceput cu acest an stie ce vrea, ce-i trebuie. Decizia de cumparare este mai chibzuita atat la noi, cat si in toata Europa. Nu se mai tintesc produse conjuncturale si se gandeste mult pentru viitor.

Clientul stie acum sa recunoasca calitatea, realizarea tehnica si din ce in ce mai des designul la zi.

Prieteni designeri! Cu tot respectul cuvenit acestei branse partenere, clientul este deseori mai informat sau mai ancorat in tendintele europene la zi decat o parte dintre colegii dumneavoastra! Ceea ce este si mai interesant este faptul ca multi cunosc atat materialele, cat si aplicatiile sau limitarile lor! Am intalnit clienti care apeleaza la designeri straini si chiar am cunoscut cativa! Modesti, normali, fara niciun fel de „fumuri”, cunosteau perfect particularitatile culturii noastre, dar si materialele cu care lucram!

Clientul vrea servicii! O sa spuneti ca a vrut si pana acum, exagerat de mult, cu multa sacaiala si deseori neplatite! Asa a fost de cele mai multe ori, insa lucrurile se schimba. O parte dintre acesti consumatori trec spre medium si low cost pentru ca acolo le este locul. O parte dintre cei cu bani au si cultura, dar si exigente sporite!
Dragi clienti producatori de mobila, anul 2011 este inceputul deschiderii catre directii noi, tehnologii si materiale noi.  Trebuie sa lasam in urma imobilismul, comoditatea, sa invatam sa facem lucruri cu valoare adaugata mare si sa folosim materiale pe masura. Anul 2011 isi deschide larg portile catre inginerul adevarat, manufacturierul harnic si istet, dar si catre designerului creativ, eficient si informat.

Nu scriu acum pentru clientii mei care se zbat pentru ziua de astazi si care sunt obligati sa faca compromisuri, amestecand materiale de calitate cu produse indoielnice, irosindu-si timpul in alergatura de la un furnizor la altul si sperand ca se pot drege facand lucrurile ca pana acum.

Scriu celor care sunt isteti, creativi, deschisi catre nou si care cauta, cauta, cauta… Sa fie convinsi ca 2011 inseamna un nou inceput, chiar daca pentru altii sfarsitul!

Capitalismul, economia de piata se regleaza prin jocurile cererii si ofertei. Insa regulile de baza se reformuleaza. Perioada economica in care ne aflam separe ca va avea ca baza TURBULENTA.  Alternanta perioadelor de crestere economica urmate de scadere si iar de crestere se pare ca nu mai exista. Omenirea intra intr-o faza noua de cautari si schimbari profunde.

 Care este constanta, firul rosu in aceste vremuri care au inceput cu 2011? Sigur munca, seriozitatea, mintea, dar si cumpatarea, echilibrul si alaturi de toate acestea curajul. Doresc tuturor sa isi gaseasca repede cadenta si sa se situeze printre castigatorii anului 2011 si perioadei urmatoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation