Intre Interzum 2011 de la Koln si SIM-ul romanesc industria de mobila autohtona incepe sa isi revina?

Interzum 2011 a fost din nou un succes. Aceeasi echipa profesionista,  locul de desfasurare ce a capatat de-a lungul anilor cel mai „tare” aer al domeniului,  jucatorii cei mai puternici prezenti ca de obicei, iata parametrii unei manifestari care din doi in doi ani reuseste sa fie cea mai importanta din Europa.

Imbucurator este faptul ca industria romaneasca a fost prezenta atat la nivel de expozant individual (am vazut articole care anuntau contracte incheiate pentru export) sau sub pavilion APMR cat si destul de numeros la nivel de vizitator.

Deunazi unul dintre colaboratorii mei, patronul uneia dintre companiile importante din piata m-a intrebat daca eu am putut stabili cumva directiile noi care au rezultat in urma acestui targ. Intrebarea m-a surprins dat fiind faptul ca el a participat direct (ca de altfel la toate expozitiile importante din Europa) iar eu nu (am fost reprezentat la nivel de companie) si probabil ca m-a si starnit.

Intr-adevar, este prima data cand targul nu a mai fost plin de „ceva”. Lucruri noi au fost destule dar subscrise diferitelor formate deja cunoscute.

Colosii feroneriei Blum, Hettich, Salice etc. perfectioneaza designul produselor lor si pun accent in continuare pe confort si ergonomie. Miscarea este rafinata si devine incantare.

Se pare ca nimic nu s-a mai inventat spectaculos in modul de locuire, in designul recent, in filozofia folosirii mobilierului. Nici macar in materie de suprafete decorative. Si totusi…aparenta lipsa de nou in tendinte, variatiile pe teme cunoscute constituie preludiul, starea de cautare pentru acel nou ce va sa vina si care acum era prezent timid ici colo: designul „light”, ecologic!

Nu stim cat ne mai putem baza pe resursele actuale, pe hidrocarburi, poate si pe alte materii prime. Nu stim cat vom mai rafina materialele actuale si cat vom mai crea cu ele!

Nu stim inca cum vom locui, cum ne vom incalzi daramite cum vom crea frumosul din jurul nostru!

Ne vom intoarce la lemn, la textile? La materiale din ce in ce mai naturale?

Designul actual din ce in ce mai creativ si extravagant, inovator va trebui sa se reformuleze in a fi mai destept si mai prgmatic? Frumosul va trebui creat din materiale noi sau recicland pe cele vechi?

Daca ar fi sa raspund prietenului meu care intotdeauna a intuit directii si tendinte avantgardiste, a crezut in calitate si design maxim i-as spune asa:

Interzum 2011 a aratat lumii ca are nevoie de mobila, de frumos si functional. Interzum 2011 a fost punctul zero pentru provocarile la care va fi supus designul de interior si implicit lumea mobilei.

Mai concret ceea ce am inteles eu din Romania vorbind cu ai mei care au fost la targ, corespondand cu toti prietenii mei din tarile vestice, designeri si producatori de materiale este ca am iesit in mare parte din criza economica dar am intrat in criza marilor cautari. Iar mai concret s-au vazut incercari de materiale ecologice, mobilier usor, revenirea textilelor in zona functionala, iluminarea cu consum minim, etc.

Intre 7 si 11 septembrie,  APMR organizeaza la Romaero SIM (Salonul international de mobila). Romexpo cu aroganta-i binecunoscuta s-a straduit sa omoare toate manifestarile profesionale. Iar editia care tocmai s-a incheiat a „Expo Ambient” scumpa si extrem-extrem de slaba a demonstrat ca decizia APMR-ului (in al 12-lea ceas) a fost una justa. Merita sprijinita de toata lumea de „bine” din industria noastra pentru a fi un inceput de succes!

Toti avem nevoi de o manifestare serioasa si a venit vremea ca sa redevina ce a fost candva si poate, de ce nu, mult mai buna!

Intre Interzum si SIM este drumul de la Koln la Bucuresti. Nu diferenta dintre Germania si Romania. Mobila noastra se vinde in Germania, designul romanesc creste!  Probabil ca peste 15 ani diferenta intre tehnologia germana si latinismul romanesc nu va mai conta atat!

Daca nu vom fi atat de inconstienti sa distrugem si ce a mai ramas din padurile noastre, daca vom inceta sa aberam cu invatamantul care saraceste mintea tinerilor nostri vom reusi. Intre Koln si SIM Bucuresti va mai fi doar o diferenta de dimensiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation