Primele zile din noul an au trecut. La unii pe partie, la altii deja in ateliere inventariind sau tragand tare sa onoreze comenzilie luate in decembrie.
Si unii si altii ne intalnim de luni 9 ianuarie intr-un efort de inceput care va fi mult mai productiv.
Incepe sezonul intalnirilor cu companiile care studiaza produse noi. Incepe sezonul intalnirilor cu colectivele care vor sa-si scoleasca oamenii de la achizitii sau de la vanzari. Pentru ca este mare nevoie.
Incep intalnirile cu antreprenorii care incearca sa-si regasesca cadenta si care sunt dispusi sa se reorganizeze. Din nefericire mult mai putini decat inainte de 2009.
Incep discutiile pe formatele de creditare si de finantare – pentru acei care deja stiu ce au de facut pe anul 2012.
Incep colaborari si proiecte comune din care impreuna sa reusim.
Cum va fi 2012? Ce avem de facut in general pentru piata de mobila in conditiile in care in toate estimarile nu se intrevede nicio crestere?
Pai…ar fi bine daca lucrurile ar fi macar ca anul acesta! Mobila straina sa ramana la acelasi nivel, Ikea sa nu mai creasca, mobila de calitate ridicata din import sa nu capete o cota de piata mai mare! Romanii sa aiba macar aceleasi venituri si sa devina mai maturi in achizitii, sa nu mai iroseasca o parte din venituri anapoda. Sa creasca gradul de cultura, sa le pese cum locuiesc, sa devina mai preocupati pentru frumos.
Estimam la sfarsit de an ca 2012 va fi mai greu. Anul acesta va trebui sa facem de toate. Sa ne reorganizam, sa muncim la pastrarea pietei actuale si …sa indraznim sa accedem catre noi piete in tarile din jur si in vest!
Piata romanesca trebuie crescuta. Trebuie sa recunoastem ca nu am facut mare lucru pentru prezervarea ei sau pentru cresterea valorii achiizitiilor. Multi producatori sprijiniti de furnizori „mercenari” au dat clientului doar pret si produse de conjunctura. Produse fara valoare adaugata, dar mai ales fara VALOARE DE REVENIRE…Lipsa designului, materialele de provenienta turceasca sau chinezesca de calitate scazuta au facut produsele anoste si fara valoare. In afara de valoare de intrebuintare (uneori limitata si ea) cea mai mare parte a mobilei noastre nu mai aduce nimic in viitor. In bransa noastra consumul se bazeaza pe satisfactie in utilizare si pe moda, pe design! Cati am lucrat la aceste trei deziderate?
Piata noastra are nevoie de eforturile conjugate ale celor pe interesati de viitor. De fapt de eforturile tuturor acelora care le pasa de bransa si de tara!
Trebuie nu numai sa largim cota de achizitii a persoanelor fizice din intern, dar si a companiilor care amenajeaza. Trebuie sa convingem bransa designerilor si arhitectilor ca pot sa lucreze pentru intern si sa achizitioneze din intern.
Putem iesi in vest. Situatia economica previzionata pentru 2012 la ei poate fi o oportunitate pentru noi. Manopere mai mici, serii scurte, proiecte.
Adesea cei care ofera servicii sau produse de un anume nivel in piata romaneasca justifica nivelul redus prin comanda pietei care cere si accepta (sau in particular unii spun:…ne descurcam noi intre noi ). Nu realizeaza insa ca globalizarea functioneaza bine pentru cei mai harnici, mai buni sau cu mai multi bani care sunt mereu capabili sa dea servicii si produse mai bune chiar daca vin de afara!
Consumatorul va alege produsul sau serviciul mai bun chiar daca el este oferit de straini! Trebuie sa facem eforturi sa ridicam acest nivel. Anul 2012 va trebui sa consemneze si debutul acestei preocupari.
Macar prin prisma efortului care trebuie facut 2012 incepe bine. Are substanta. Avem ce face. Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi si…(dupa cum spune o veche urare) „mintea romanului cea de pe urma”!
Eu sper ca anul acesta sa fie mai bun.
Sa speram…