Usi glisante pentru dulap, dressing, despartiri de spatii, usi de intreior, usi mai mici pentru mobilier de birou, pentru living, usi care culiseaza pe orizontala sau pe verticala se gasesc in piata de profil de multi ani iar la noi se gasesc toate functiunile in portofoliu.

Ani buni usa glisanta in rama a fost regina pentru ca aducea ceva nou in locuinta mica a romanului: dressing-ul, adica dulapul de depozitare din pardoseala pana in tavan. Brusc un dulap de mobila a devenit mare si a „inghitit’ o buna parte din volumul incaperii.

Rama, a devenit structura pentru combinatii de materiale si a permis nuantarea suprafetelor folosite.

Insa in ultimul an, aluminiul natur folosit atat la sisteme cu pretentii, dar si la copii fara relevanta a devenit banal si chiar obositor. Noi furnizorii am incercat sa oferim pret pentru producator si nu am mai promovat modele si finisaje noi.

Insa peste tot este aluminiu natur. Din ce constat eu, clientul cu pretentii nu mai vrea produsul. In Vest a ramas furnitura pentru mobila ieftina.

S-a mai intamplat ceva: lumea nu mai alearga dupa dulapul cat un sfert din camera; arhitectii au inceput sa proiecteze incaperi cu destinatie speciala. Exista si locuitorul de la bloc care vrea un dormitor aerisit, bine acordat la volumul incaperii…bine echilibrat cromatic.

Daca ar fi sa ne racordam la occidentul de astazi nu mai vrem rama de aluminiu natur. Macar vopsit daca nu cu structuri de lemn sau imbracat cu furnir. Nu mai vrem sa se vada sina de aluminiu sus si nici canturile dulapului la inchidere.

Creste in preferinte usa suspendata pe un dulap care nu mai are usi din pardoseala pana in tavan. Dulap inca mare, lat, in doua sau in trei usi, bine organizat la interior dar nu mai inalt de 2,2-2,3 m.

Culmea este ca si pe dormitoarele de serie unde dulapul are dimensiuni valabile pentru orice incapere, adica fara mai pretentii de volume a inceput sa se ceara usa suspendata (aplicata). Intr-adevar, aici sunt si cele mai mici probleme pentru ca poti dimensiona fericit dulapul la capabilitatile sistemelor.

Intr-un dormitor cu pretentii nu putem avea un dulap de tip dressing. Intr-un asemenea dormitor volumul dulapului este bine corelat cu patul si comodele.

Din alta directie un produs de serie are alta tema de proiectare.

Desi am facut eforturi mari sa stam bine pe toata gama de sisteme in rama de la cele mai ieftine (cam 27eur per usa), moda anilor urmatori va impune si la noi usile suspendate. Din fericire, furnizorul nostru Hettich sta cel mai bine la asemenea sisteme cu multe variante si toate produse in Germania.

Profesionistii stiu ca o usa mare suspendata cere o abordare tehnica diferita de a usii glisante in rama. Aici trebuie sa stii „putina meserie” si sa cunosti materiale ca sa ai solutii sa nu te doara capul.

Materialele se comporta diferit pe suprafete mari si la grosimi variabile. Insa exista solutii pentru care stau marturile produsele firmelor de renume din Europa.

Oricand veti aborda o asemenea lucrare puteti suna la noi chiar daca nu ati cumparat de la noi sistemul. Eu personal va stau la dispozitie.

Vom prezenta pana la sfarsitul anului un sistem nou, fabricat de Hettich la care usile vor fi executate din eurolight placat cu hpl.

One Thought on “Usi glisante – tendinte la zi si de viitor

  1. Foarte frumoase si bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation