Activitatea productiva si comerciala a multora dintre firmele de mobila se incheie anul acesta vineri 21 decembrie pentru tot anul 2012.

A fost un an atipic. Situatia politica, acumularea intarzierilor in luarea unor decizii economice, dar si modificarea continua a comportamentului (si bugetului) consumatorului de mobila au dus la incertitudine si incorerenta in activitatea companiilor  producatoare de mobilier. Insa cei mai multi am trecut peste el desi in ultima vreme am auzit de tot mai multe inchideri de conturi sau de lipsa de lichiditati.

Industria de mobila este neglijata total de politicile economice. Daca altadata era una dintre ramurile aducatoare de plus valoare atat in intern cat si la extern dar si un mare integrator de forta de munca acum este lasata pe seama…”rolului regulator al pietei”. Numarul de locuri de munca in industrie a scazut.

Un sistem de invatamant prost gandit de majoritatea ministrilor a facut ca forta de munca cu pregatire tehnica sa nu mai existe. Anul acesta a demonstrat fara putinta de tagada ca antreprenorii se zbat sa aduca de lucru si sa faca rost de resurse dar ca nu mai au cu cine sa lucreze!

Greutatile si nevoia de schimbare au facut insa ca activitatea celor doua organizatii profesionale Acrm si Apmr sa fie mai aplicata. Speram ca ele sa devina si un interlocutor autentic pentru organismele statului.

Si totusi ne punem sperante mari in noul guvern care trebuie sa asigure cadrul adecvat pentru o activitate economica coerenta. Ne punem sperante in atragerea fondurilor europene caci bransa are nevoie de ele.

A fost un an greu in care unele dintre companii au facut un salt mare in mentalitate si in abordarea pietei. Altii cred in continuare ca piata ii va lasa in continuare „sa se agate” de ea! Vine un an 2013 in care o alta serie va fi iarasi „scuturata”.

Cred ca 2013 va fi deopotriva anul curajului cat si anul chibzuielii. Dar cel mai mult va fi anul orientarii catre eficienta! Va fi un an mult mai corelat cu ceea ce se intampla in Europa caci nu mai putem merge mult in contratimp!

Va trebui ca impreuna, furnizori si producatori sa intelegem cat mai bine ce vrea clientul, cum si cu cine ii vom oferi. Concomitent va trebuie sa ne intoarcem catre colectivele noastre spre a le instrui corespunzator. Nu vom putea aduce valoare adaugata, nu vom putea vinde cu acelasi format, cu aceeasi mentalitate. Va trebui sa instruim oamenii de la achizitie, trecand prin productie si pana la vanzare.

2013 nu se anunta foarte optimist pentru Europa. „Locomotivele” nordice isi plafoneaza cresterea iar „mediteraneenele” se zbat sa gasesca echilibrul. Printre ele Turcia da un exemplu de pozitionare si de pragamatism. Atat statul cat si societatea.

In Germania bulgarii exporta mobilier pentru copii. Slovenii fac amenajari de hoteluri si spatii comerciale in toata Europa. Noi nu putem gasi nise intr-o Europa care cauta si ea solutii alternative?

Probabil ca da. Marturie sta si participarea a trei companii din Acrm la targul de mobila de la Koln din ianuarie.

 Craciun Fericit! La multi ani, 2013!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation