Arhitect Mihai Luben

Mihai Luben este un ilustru necunoscut. Daca dai cautare pe Google nu gasesti nimic in afara celor pomenite de mine. De fapt pentru el nici nu exista Google pentru ca nu il intereseaza la fel ca pe majoritatea celor din generatia lui. Insa pentru cei cativa zeci sau sute de oameni pentru care a lucrat s-ar putea sa insemne mult. Ba chiar foarte mult.

Nu iti va crea o casa daca nu te intelege sau daca tu esti suficient de obtuz sau nepregatit pentru asta. Si nu vei plati niciodata prea mult pentru ca nu este din categoria acelora care te conving sa construiesti mult pentru ca bransa taxeaza la metru patrat proiectat, dimpotriva!

Imi este greu sa scriu despre un om care dupa prima lucrare facuta pentru mine mi-a devenit prieten. Un prieten mai in varsta decat mine, mult mai intelept si mai iscusit cunoscator al omului si al vietii. Il veti cunoaste discutand pe temele din aceste articole.

GT: Locuim prost in Bucuresti. Foarte prost. Oamenii aleg apartamente construite pe camp, fara facilitati de nici un fel si fara perspectiva de viitor. Ghetouri „moderne” care nu au alaturi spatii verzi, nu au locuri de parcare, nu au scoli sau gradinite aproape. „Dormitoare” catre care se indreapta de la slujba mergand adesea zeci de km zilnic. Daca tot aleg sa mearga pe campurile din jurul Bucurestiului de ce nu aleg sa isi construiasca case? Pe parcele mici de teren insa cu un pic de curte unde au loc sa isi  creasca copii, au plante, au natura…

Arh. Mihai Luben: „Probabil ca nu sunt informati sau sunt prost sfatuiti. Dupa cum bine stim amandoi astazi poti construi o casa pe pamant la pretul unui apartament de doua camere!”

arhitect_Mihai _LubenGT: pentru multa lume casa este doar un loc de „poposire”. Adica o „coaja” sub care se petrece o parte din viata. Fie ca locuiesc la bloc fie ca si-au construit imobile mari pe pamant. Prea mari si prea importante. Nu cumva s-a pierdut legatura cu pamantul, cu natura?”

Arh. Mihai Luben: Ba da. Pentru ca oamenii isi cumpara un apartament sau isi fac o casa. Nu isi propun explicit un mod de locuire. Multi nici nu stiu ce inseamna sa locuiesti pe pamant si sa simti o planta cum creste langa tine. Insa tinerii invata, o sa fii mirat mai mult decat cei peste 40 de ani.

GT: Am citit ca in tarile „inteligente”, de exemplu tarile nordice, blocul suprapune locuintele si elibereaza un teren care este pus in comun pentru parc, pentru recreere, pentru sport, adica pentru imbunatatirea vietii omului. Si…nu este mai inalt decat un arbore la maturitate astfel incat carteierele de blocuri sunt imense parcuri. Am vazut la noi in Bucuresti, blocuri bagate intre case, pe terenuri meschine de pana in 20 de metri latime sau blocuri de 4-6 nivele fata in fata la 10 m! Oamenii nu pot cobora de acolo, nu au ce face jos pentru ca nu au loc nici macar sa isi plimbe copii. Privesc doar de la ferestre in curtile caselor pe pamant. Autoritatile locale accepta, dezvoltatorii vand in asemnea conditii. Asta inseamna ca exista cumparatori care vor sa locuiasca asa.

Arh. Mihai Luben: Lucrurile se vor schimba in anii urmatori. Din pacate greu. Zonele astea vor fi „bube” pe trupul localitatilor.

Arhitect_Mihai Luben

GT: Tot mai multe persoane au probleme cu casele excesiv de mari pe care le-au edificat acum 5-10 ani. Fie ca le pierd in favoarea bancilor fie ca trebuie sa le remodeleze pentru ca sunt nefolosibile. Accepta lumea acum case mai mici? Nu de alta dar esti un expert al „spatiilor mici” adica ai luptat intotdeuna cu clientul sa nu faca mai mult decat trebuie si ai stiut sa dai „marime” unor spatii decente.

Arh. Mihai Luben: Criza i-a adus cu picioarele pe pamant. Inca nu sunt constienti ca „mai putin inseamna mai mult” adica facand constructie mai mica ai mai mult loc pentru gradina, pentru plante, pentru traiul afara asa cum ne-a facut Dumnezeu. Vor mai putin pentru ca nu sunt bani si pentru ca in viitorul apropiat energia pentru intretinere va costa mai mult!

GT: O casa mica, care consuma putin deopotriva moderna dar si naturala. O casa al carei interior va fi preponderent axat pe materiale naturale. O casa care traieste in simbioza cu natura din jur care poate fi usor adusa in sprijinul ei si al oamenilor care o locuiesc. Asta gandesc eu si despre asta as vrea sa vorbim intre altele. Esti de acord?

Arh. Mihai Luben: Cu placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation