Usi glisante agatate_TopLine XLArhitectii care amenajeaza sau chiar proiecteaza mobilier au o sensibilitate pentru dulapul cu usi care ruleaza agatat si la fata dulapului.

 Motivele sunt in mare parte de natura estetica si anume:

 – atunci cand dulapul este inchis nu se mai vad sinele, iar cand este deschis se vad partial

 – usile inchise ascund lateralele, fundul si capacul dulapului

 – se pot realiza usi de latimi mari

Trebuie mentionat faptul ca spre deosebire de sistemele in rama care ruleaza jos si care pot fi proiectate sa inchida suprafete din pardoseala pana in tavan, sistemele pentru usi suspendate impun mult mai multe limitari si mai multa atentie la conceptie si trebuie retrase la o inaltime mai mica.

De fapt usile in rama se pot croi usor pe dimensiunea spatiului si pot satisfice orice cerere iar dulapurile cu usi suspendate se creeaza si se propun dupa criterii tehnice mai stricte.

De unde pleaca restrictiile?

De la fizica si de la deformarile materialelor.

Usa care ruleaza pe exterior are reazemul pe sina de pe capac. Ea iese in consola cu cativa centimetri. Greutatea ei care are directia de-a lungul usii face are un „brat” de cativa cm pana la punctul de sprijin si se creeaza un moment de incovoiere. (M=Forta(G) x bratul fortei) care tinde sa curbeze usa exterioara.

La acesta se adauga si tendinta naturala a placilor semifabricate de a se curba mai ales peste anumite dimensiuni: pe verticala peste 2,20 m si pe orizontala dupa cca 1m.Sisteme usi glisante TopLine XL Hettich

Ce putem face sa preintampinam curbura? Pai ne consultam cu producatorul de mobilier si impreuna cu el cu furnizorul de materiale. Nu propunem niciodata dimensiuni sau materiale clientilor fara sa fim bine documentati. Aici efectele negative sunt costisitoare: usile curbate nu se mai pot remedia iar inlocuirea costa mult! (curbura face ca usile sa nu mai treaca una pe langa cealalta si se blocheaza)

Solutiile sunt urmatoarele:

– alegerea unui sistem de calitate care „tine” greutatea si are jocuri mici

– folosirea compensatoarelor pe spatele usii fara sa ne zgarcim (unul sau doua) dupa caz

– folosirea pe cat posibil a profilelor rigide,”sanatoase” ca maner lateral vertical sau chiar a ramei

Atunci cand folosim sticla sau combinatie placa-sticla este aproape obligatoriu folosirea ramei contur care asigura rigiditatea usii si preia deformarile. Rama, desi subtire si delicata pe fata este robusta pe spate si pregatita pentru usi de dimensiuni mari.

Usi glisante Hettich TopLine XLDeformarile pot fi mult reduse pana la limita care nu deranjeaza daca folosim pal de 10mm iar usa este sectionata pe orizontala in trei, patru bucati. Clientul final vede o asemenea usa in lanturile straine care vand mobila, vede pretul atragator dar nu realizeaza ca usa lor din mdf vopsit de 18mm sau din combinatii de placi cu sticla, adesea de dimensiuni mult mai mari este mult mai greu de realizat si deci costa!

In cazul usilor suspendate putem alege sistemele in functie de dimensiunile si greutatea usii. O usa mica are nevoie de o investitie mai mica in sistem. Noi propunem aici cateva modele germane sau italiene. Cu cat usile sunt mai mari, sistemele mai pretentioase si costa in consecinta. Insa trebuie sa calculati ca putem inchide 3 metri pe orizontala cu doar doua usi! Pentru design este deosebit si platim numai doua sisteme in loc de trei ca la inchiderile obisnuite.

Nu trebuie sa uitam de asemenea o alta cerinta tehica care trebuie luata in calcul la proiectare: la deschidere se suprapun doua usi. Ele sunt suspendate pe plafonul mobilei deci acolo putem avea aproape 200 kg! Pentru aceasta trebuie sa realizam carcasa din pal de 25 mm si sa avem grija sa avem reazeme la distante corecte. Orice deformare a capacului duce la iesirea usii din de pe sina de dedesubt!

Concluzie: usile cu rulare pe capac, suspendate sunt frumoase dar au anumite restrictii si costa ceva mai mult! Sunt usi pentru dulapuri, pentru mobila si nu pentru dressing sau inchideri de spatii! Fiti mult mai atenti atat cu sistemul ales si nu alegeti solutii „ieftine”. Daca sistemele cu rama de aluminiu care ruleaza jos s-au ieftinit mult cele pentru usi suspendate sunt la acelasi nivel sau cresc prin largirea limitelor lor!

 

One Thought on “Informatii utile pentru arhitectii de interior si proiectantii de mobilier-proiectarea usilor de dulap suspendate

  1. Sunteti f f f profesionisti …felicitari si succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation