Craciun fericit!

Activitatea in domeniul nostru s-a cam incheiat anul acesta. Mai sunt ceva livrari pentru cei care fac comanda iar magazinele de mobila incearca sa mai vanda acelora care mai au chef de asa ceva pe sfarsit de an.

 Ce se previzioneaza pentru 2014?

Trebuie sa privim putin ce se intimpla in jur.Doua lucruri importante trebuie amintite: pe de o parte dobanzile la depozite au scazut la cel mai mic nivel de dupa 1989 iar constructiile de locuinte in Bucuresti s-au reluat cu o viteza destul de mare. Pot da aceste doua situatii niste informatii de cum va fi anul urmator? Daca da, ce este de facut pentru productia de mobila?

Guvernul a anuntat pe tot parcursul anului crestere economica. Noi nu l-am crezut pentru ca situatia din domeniul nostru nu s-a imbunatatit. Insa noi simtim doar dupa ce va simti populatia cresterea, deci cu o latenta considerabila.

Dobanzile la depozite au scazut dramatic. Nu prea mai are logica sa tii banii la banca (daca ii ai) doar pentru siguranta (si am vazut cat de sigure suntuneori si bancile!) Deci trebuie  investiti ca sa mai aduca profit. Si asa au iesit investitorii imobiliari din nou in piata sa faca ce stiu ei bine. Toate santierele inghetate s-au activat, ba mai mult oriunde a fost un teren rezonabil a inceput constructia unui bloc! La inceputul iernii s-au deschis si santierele si lucreaza din plin! Daca aceste locuinte vor avea cumparatori ele se vor si mobila!

Situatia este valabila pentru Bucuresti care absoarbe anual mii de absolventi din provincie care vor sa ramana in capitala.

Au pornit investitiile in constructii cu bani proprii. Pentru ca dupa ce au „omoarat” dobanzile la depozite, bancile au crescut dobanzile la credite .Si cum nu se omorau nicicum sa dea credite nu stim ce va face PRODUCTIA. Caci pentru cine nu stie productia agrega forta de munca multa, bani pentru materii prime, materiale si utilaje. Aceasta activitate sta la baza economiei. Ea trebuie creditata pentru multe intreprinderi. Pentru „talpa”economiei 2014 va fi un an mai bun? Nu stiu…

Semnalele de sfarsit de an sunt insa incurajatoare .Dupa ele ar trebui ca pentru mobila anul viitor sa fie ceva mai bun.Christmas Tree

Dupa parerea mea insa cresterea potentiala va fi fructificata tot de companiile care lucreaza „la nivel ” mare adica de catre producatorii de masa care stiu ce vrea clientul si care au incheiat activitatea de restructurare in anul 2013.

Cei mici vor lua putin si numai daca sunt creativi, harnici si preocupati in mare masura de valoare adaugata. S-a incheiat se pare si ‘alergatura’ dupa pretul materiei prime pentru ca furnizorii au redus preturile la limita de jos. Multi au inteles ca trebuie sa se focuseze pe client, nevoile lui, creatie iar reducerea costurilor sa o caute in productivitatea muncii. 2014 va fi anul de cotitura pentru multi producatori.

2014 va fi si anul companiilor „destepte”. Ele vor trebui sa gasesca din ce in ce mai greu solutii pentru forta de munca. In criza forta de munca s-a redistribuit. Daca cerrea va creste va reincepe alergatura dupa oameni pregatiti. De unde? Au mai trecut 5 ani de criza si scoala este din ce in ce mai proasta. Si demotivanta.

Cu crestere sau nu provocarile vor mai mari.Firmele mici si mijlocii vor avea mult de furca Restructurarea lor a insemnat in mare masura reducerea numarului de angajati,renuntarea la investitii.Sunt in mare parte decapitalizate Multe au insa conducatori destul de bine pregatiti care daca vor intelege ca trebuie sa refaca spritul tehnic si creativ ,vaor studia mai atent clientul si vor reface semnificativ formatul,vor putea rezista si chiar performa.

2014 in Europa se spera afi mai bun. Nemtii nu aveau oricum probleme insa si spaniolii au declarant ca au iesit din recesiune! Nu am ajuns inca sa facem un joc de echilibru cu China insa trebuie sa mizam in continuare pe specificul national si pe educatie (din pacate in tara noastra nu prea ne mai interseaza) .Cu cat europenii vor fi mai educati cu atat vor consuma produse de calitate din productia proprie.Iar noi roamanii cu atat mai mult.

Cred totusi ca in 2014 trebuie sa ne uitam mai des ce fac altii in Europa si la fel de des ce facem fiecare in ograda lui. Nu trebuie sa asteptam nimic de la guvernanti insa sunt convins ca vor intelege ca trebuie sa sprijine productia de bunuri.

 

La multi ani 2014!La multi ani tuturor acelora care trudesc in domeniul nostru!LA multi ani clientilor nostril si clientilor lor!

La multi ani 2014!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation