Traim pe o planeta Pamant care pare a avea aceleasi reguli si principii de functionare in Univers dintotdeauna. Suntem o particica microscopica a unui intreg si traim aici prin mila Domnului intr-un echilibru atat de precar si in acelasi timp atat de sigur datorat tocmai vointei lui Dumnezeu.

Numai ca pe Pamant noi oamenii modelam si schimbam mediul dat noua sa existam. Ne mandrim cu tehnologii noi care evolueaza rapid, atat de rapid incat nu avem timp sa realizam implicatiile lor asupra vietii noastre. Pamantul este leaganul vietii noastre si legatura noastra cu universul. Este sursa energiei noastre vitale alaturi de Soare.

Am prelucrat si deranjat ecosisteme, am intervenit pe lanturile trofice, am omorat specii de plante si animale pana le-am pierdut de tot. Am creat tehnologii care strica ireversibil aerul si apa, adesea si hrana. Ne inchinam unui zeu al „confortului” si cream materiale nocive pentru sanatatea noastra. Incet incet, uitam sa privim cerul si tot ma des, cu castile in urechi si cu ochii in telefonul mobil si natura din jurul nostru. Comunicam instant la mii de km distanta cu oamenii pe care nu i-am vazut niciodata, dar nu relationam suficient cu apropiatii nostri.

Peste toate, in ultimii 20 de ani am creat un nou „IDOL” asa cum scria reputatul conferentiar doctor inginer Andrei Dragulinescu „telefonul mobil” si cea mai perfida forma de poluare, poluarea electromagnetica. Poluarea electromagnetica nu este generata doar de telefonia mobila si antenele sale asa cum uneori gresit se extrapoleaza. Majoritatea tehnologiilor din jurul nostru care consuma curent electric creeaza si poluare.

Aproape oriunde pe Pamant, generate de activitati  stiute sau nestiute, campurile electromagnetice ne agreseaza si ne deranjeaza legaturile noastre biologice imbolnavindu-ne.

Este pentru prima data in istoria acestei planete cand apare o agresiune de asemenea anvergura la adresa umanitatii intregi si chiar a Pamantului in sine.

Sunt inginer scolit in Electronica si Telecomunicatii. Luat de val, datorita folosirii excesive a telefonului mobil am capatat afectiuni grave peste care se adauga electrosensibilitate.

Studiez si masor aceste influente in primul rand asupra mea. Sunt constient ca in aceste moment este imposibil sa renuntam la tehnologie, dar trebuie sa invatam sa traim cat se poate de sanatos folosind-o. Nimeni nu ne va feri si nimeni nu va trai in locul nostru. Iar cea mai mare provocare a existentei noastre este si va fi educatia copiilor si nepotilor nostri care s-au nascut si se nasc intr-o lume electromagnetica agresiva.

Nu mi-am propus in aceasta serie de materiale sa intru in detalii tehnice decat daca va fi nevoie. Cei care ma cunosc au inceput sa se informeze si sunt la curent cu ce se intampla prin lume. Iar cei mai multi au luat deja masuri iar beneficiile asupra starii lor de sanatate (si nu numai) se simt.

Nu multa lume stie ca o casa sau o cladire de birouri frumoasa poate sau nu sa fie „Healthy Home” si mai ales ce am putea face cand nu este asa.

Arhitectii, designerii sau fabricatorii de obiecte si in speta designerii de interior sunt scoliti dupa informatii profesionale care nu cuprind elemente de actualitate imediata. Poate multi isi actualizeaza informatia individual insa din partea societatii nu a fost presiune si interes.

Nu stiu nici daca specialistii In Feng-Shui si-au up-gradat demersul la noile provocari, dar cu certitudine vor fi primii care inteleg.

Cu certitudine insa daca fiecare dintre noi va fi informat si va intreba sau va cere, cei de mai sus vor raspunde. Pentru ca sunt lucruri de bun simt si care au la baza observatii si studii iar arhitectii sunt oamenii cu multa scoala si intr-o oarecare masura si ingineri.

formaldehidaVoi incepe cu ceea ce se intampla cu materialele pe care le folosim noi, in domeniul nostru, mobilier si amenajari. Ati auzit/citit despre emisiile de formaldehida generate de materialele din casa noastra: pal melaminat, parchet laminat, OSB, covoare, etc. Ati citit ca formaldehida este un produs cancerigen intr-o anumita cantitate si ca este indicat sa nu avem de a face cu ea. Un articol bun pe aceasta tema este cel al doamnei inginer chimist Mihaela Radu in revista „Din Lemn” www.revistadinlemn.ro/2017/10/30/emisia-de-formaldehida-placilor-derivate-din-lemn-un-subiect-mereu-fierbinte/.

Ce masuri am putea lua pentru a elimina si reduce efectele? Pai daca avem buget, materiale naturale cat mai mult. Lemn, lana, etc. O sa spuneti:”cum, in era pal-ului melaminat si al mdf-ului vopsit?” Sau, nu imi permit. Sau…”m-a costat atat de mult casa sau masina astfel incat pentru interior nu mai am bani si nervi sa caut materiale santoase!”

Sigur, pal-ul melaminat, osb-ul, mdf-ul sunt placi ieftine, suficient de rezistente care se pot folosi si se vor folosi.

Cateva sugestii: cantuiti mobilierul comandat peste tot, si pe canturile din spate si pe dedesubt. Veti cheltui poate doua trei sute de lei in  plus, dar veti sigila total locurile pe unde poate „iesi” gazul. Caci prin melamina de pe placa sau prin canturi iese extrem de putin. Apoi, folositi (cu mare succes si testat de mine) in incaperi plante recunoscute stiintific ca absorb asemenea gaz sau ca purifica aerul: ficusul, aloe-vera, limba soacrei, etc. Sunt in acelasi timp plante care nu emana bioxid de carbon noaptea, deci puteti dormi cu ele.aloe-vera-

In privinta OSB-ului este ceva mai greu. El va emana mult timp si daca l-ati folosit la constructia unei incaperi, doar o rigipsare etansa pe interior il impiedica sa iasa in casa si probabil va iesi la exterior (si aici am un studiu in lucru, la vremea potrivita o sa pun concluziile). Si in acest caz plantele enumerate isi fac treba. Apropo, stiti ca Aloe-Vera este un purificator atat de bun incat poate inlocui cateva aparate?

Despre mdf-ul vopsit poate ar trebui sa o intrebam tot pe doamna inginer chimist care este specialista in vopsele pentru industria de mobila. Cat este de agresiva vopseaua si daca stratul de vopsea este un atat de bun sigilant incat impiedica emisia de formaldehida!?

 Este bine de stiut ca se produc placi care nu mai au in compozitie aceasta substanta incriminata, dar care costa ceva mai mult (unii spun ca dublu) asa numitele placi PUR, dar nu fac parte din formatul comercial uzual din tara noastra (noi am gasit sa importam).

 In incheierea primei parti a acestei serii va povestesc pe scurt experienta mea cu aceste placi.

 Am construit o casuta de gradina cu peretii din OSB 3 (fabricat de o companie ficusde renume) si un an a stat fara usi si ferestre pentru ca mirosul intepator era imposibil se suportat.

 Am undeva un perete incarcat de dulapuri dressing (care nu au fost cantuite pe spate sau sub sertare) care la mai bine de un an de la executie – dupa ce ce a stat o vara desfacut si cu ferestrele deschise -emana si se simte mirosul intepator de formaldehida! Pal-ul este fabricat de aceeasi companie de renume. La 48 de ore dupa introducerea unui ficus mirosul a disparut, dar dupa 2 luni a inceput sa sufere ficusul care nu da semne ca si-ar mai reveni. La scoaterea lui din incapere in 24 de ore mirosul a revenit. Am introdus un Aloe-vera si acum este in regula, nu mai miroase. Va sosi un aparat de masurat formaldehida si voi face testele cu plante masurand nivelele!

In articolele urmatoare o sa trec in revista alte elemente pe care trebuie sa le luam in calcul cand construim sau amenajam astfel incat sa ne facem viata cat mai buna in locuinte.

Reflectati pana atunci la urmatoarea afirmatie: casa si biroul vor trebui sa ne fie pavaza si aliati impotriva radiatiei electromagnetice omniprezente. Ele vor scutul nostru pentru o parte din viata si vrem nu vrem trebuie sa invatam cum se le facem cat mai prietenoase!

Sursa foto:

https://www.revistadinlemn.ro/wp-content/uploads/2017/10/formaldehida.jpg

 

One Thought on “„Healthy Home” sau cum sa locuim sanatos intr-o lume tot mai agresiva

  1. In ultima perioada tot ma gandesc sa iau un aloe vera in sufragerie, stiu ca e bine sa avem in casa, are multe beneficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation