Casa, casa esti tu oare sanatoasa pentru noi?

Profesionistii care fac mobilier sau amenajari se pot pozitiona relativ usor ca sa va livreze un mobilier sau o amenajare in standardele de sanatate cerute. Am spus „realativ usor” nu pentru ca este usor si pentru ca se poate si pentru ca adesea problemele mai mari vin din alte surse.

Am fost intrebat daca  un maner de slaba calitate de pe mobila poate produce efecte negative? Banalul maner (care adesea urmarim sa coste putin) se poate descompune. Finisajele de slaba calitate se deterioreza, iar materialele ajung pe mainile noastre sau de pe maini in organism. Pot provoca alergii. Insa bietul maner poate fi incriminat mai tare pentru lipsa de design sau de calitate decat pentru aceste efecte in comparatie cu multe altele mai grave!

Exista in lume un institut „International Institute for Building Biolgy @Ecology”- http://hbelc.org/ care a identificat factorii /directiile dupa care o locuinta poate fi evaluata ca sanatoasa sau nu si unde trebuie sa intervenim. Tot acest Institut alaturi de alte organizatii au stabilit limitele reale de la care radiatiile neionizante incep sa produca efecte (conform a miii si mii de studii). Cea mai importanta este BIOINITIATIVE  –http://www.bioinitiative.org/. Putem spune ca cele doua sunt referintele lumii stiintifice si ale societatii civile privind limitele si efectele expunerii la radiatiile electromagnetice si avangarda luptei pentru o lume sanatoasa.

Ce observam in schema interactiva de pe site-ul Building Biology?

Un lucru pe care l-am auzit si de care arhitectii au sigur cunostinta. Elementul radioactiv radon. Radonul poate iesi de sub casa noastra si extrem de putina lume face masuratori inainte de a construi. Daca am construit deja si exista sunt ceva metode simple, dar si costisitoare pentru a-l degaja in atmosfera si nu in casa! Iata un alt motiv pentru care trebuie sa aerisim serios de cel putin 3 ori pe zi! Dar se spune ca radon emana si betonul, caramida sau bca-ul, toate produse din roci telurice! Apropo, stiti ca orasul Brasov are cu 50% mai mult radon decat alte localitati? Radon emana pana si blaturile din granit folosite la bucatarie! Si se mai poate discuta.

Casele prost construite sunt agresive si slabesc sistemul imunitar al organismului care si asa este slabilit de alte elemente. Casa, asa cum spune institutul in cauza trebuie sa fie „un sanctuar de liniste si odihna” , spatii de relaxare si meditatie unde sa ne recuperam, sa ne regeneram si sa „fim”. O casa construita intr-un loc geopatic, tulburat de modificari geologice sau de anomalii naturale nu ne va ajuta niciodata sa ne vindecam.

Stiti ca in trecut stramosii alegeau locul de casa dupa cum vedeau ca este populat de pasari si animale si dupa cum se le mergea plantelor in locul respectiv? Acum insa, mai ales la oras in afara unor posibile masuratori privind radonul sau a unor masuratori radiestezice care sa identifice reteaua Hartman nimeni nu tine cont de nimic.

Am vorbit despre formaldehida. Building Biology pune in discutie toate substantele chimice din casa noastra, dar si din exterior pentru ca cel mai adesea sunt la nivelul solului, adica unde ne desfasuram viata. Si cate sunt…Cate vopsele sunt..Iar la noi la mobila mai toata lumea vrea mdf vopsit. Si cat mai ieftin fara sa se intereseze cu ce a fost vopsit si fara sa mai stea in aer liber. Repede, ieftin, toxic si cat mai rapede in casa mea! Mirosul de „vopsit proaspat” este incitant, dar nu si sanatos!

Si noi vindem mdf vopsit si infoliat…daca ma intrebatti din ce mi-as mai face mobila dupa ce am citit atatea as spune probabil „din lemn tratat cu ulei de in”.

Sigur ca nu as elimina materialele discutate, insa folosirea lor trebuie facuta cu discernamant si cu anumite masuri (vezi la pal cantuirea).

Cea mai perfida si mai nociva „substanta” pentru locuirea moderna este insa radiatia electromagnetica si e cu atat mai periculoasa pe cat de „tanara” este. Lumea a primit-o cu bratele deschise peste tot, chiar si in patul si in somnul nostru. Oamenii de stiinta lucreaza la foc continuu, contra cronometru pentru a demonstra si convinge omenirea ca trebuie sa ia masuri.

Vor putea arhitectii sa se mobilizeze si sa creeze spatii de trai sigure pentru organismul uman? Aici este mult de discutat si voi incepe subiectul in articolul urmator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation