HPL ca laminat decorativ, dar si ca placa compacta pentru interior si pentru exterior este folosit in mobila, amenajari, compartimentari, fatade de cladiri. Este util pentru clientii nostri sa cunoasca comportarea la foc a produsului mai ales ca este cerut in ultima vreme in caietele de sarcini pentru licitatii.

Comportamentul la foc al HPL-ului decorativ:

1. Generalitati: Materialele mentionate sunt Stratificate Decorative de Inalta Presiune (HPL), in conformitate cu standardul european EN 438.

Acest standard descrie diferitele tipuri de HPL: S =Standard P =postforming F =Fire Retardant (FR)

Laminatele HPL sunt folosite intr-o varietate de aplicatii. Reactia lor la foc este de mare importanta, de exemplu, in placarea peretilor, tavanului si pardoselilor in cladiri private, industriale si publice si in industria transporturilor. Contributia lamintelor la rezistenta la foc (ca influenta asupra elementelor constructiei_ este de o importanta redusa.

HPL-ul poate fi folosit ca suport de sine statator -HPL Compact sau poate solicita lipirea pe un substrat care sa il sprijine (pe baza de lemn, metal sau substraturi minerale).

2. Descrierea materialului: Compozitia HPL-ului este bazata pe materii organice. Ele constau din straturi de material fibros (hartie kraft pe baza de celuloza) impregnate cu rasini termorigide. In timpul procesului de presare, definit ca o aplicare simultana de caldura si presiune asupra compusului de celuloza si rasini, lanturile de polimer sunt unite prin lipire intermoleculara.

Acest lucru produce panouri omogene, care intr-o situatie de incendiu nu se inmoaie si nu picura. In cazul in care este necesara o performanta superioara in retinerea incendiului de catre material, miezul laminatului poate fi tratat cu aditivi, care nu contin halogeni, imbunatatind reactia sa la foc.

3. Reactia la foc a HPL-ului: In majoritatea tarilor autoritatile acorda o importanta mare pentru patru caracteristici in ceea ce priveste reactia la foc. Aceste caracteristici sunt, de asemenea, baza pentru testele europene care arata reactia la foc SBI (= ardere a obiectului unic):

A)Flamabilitate: este  masura aprinderii materialului intr-o situatie de incendiu. Cele mai multe materiale de uz casnic, de exemplu textile şi materiale plastice, se aprind la temperaturi relativ mici (150 – 250 ° C). Datorita compozitiei sale, HPL-ul se va aprinde numai la temperaturi mai mari (≈ 400 º C).

B)Propagarea flacarii: este o masura pentru determinarea risculului de propagare a focului. Ea determina raspandirea flacarii la suprafata produsului dupa aprindere. HPL-ul arata un comportament favorabil prin intarzierea propagarii flacarii in aplicatii cum ar fi panourile de perete, tavane, etc, prelungind astfel timpul de evacuare. Din acest motiv, HPL-ul poate fi folosit in domenii diverse, cum ar fi coridoarele de urgenta.

C) Degajarea caldurii: Contributia materialului la respectivul incendiu depinde de caldura degajata de un material in timpul procesului de ardere. Testele au aratat ca HPL-ul, in comparatie cu alte materiale organice, are o retinere indelungata de timp pana la o eliberare semnificativa de caldura.

D) Producerea de fum si gaze toxice: Toate materialele organice produc fum si gaze toxice intr-un incendiu. Testele au aratat ca in timpul arderii HPL-ului, la fel ca in cazul multor materiale organice,componenta principala produsa este dioxidul de carbon. Urme de gaze toxice, cum ar fi monoxid de carbon, oxid de azot, dioxid de sulf si cianura de hidrogen pot fi de asemenea gasite in fum.

O persoana este pusa in pericol de degajarile de caldura din incendiu de lipsa de oxigen, de densitatea fumului si a monoxidului de carbon, mai degraba decat de alte gaze toxice. HPL-ul produce un volum redus de fum si gaze toxice. Acesta obtine cea mai inalta clasificare pentru materiale organice, aşa cum este descris, de exemplu, in Standardele Europene si Franceze pentru calea ferata.

E) Comportamentul materialului HPL la foc: Intr-un incendiu HPL-ul nu se inmoaie, nu se topeste si nu produce picaturi de ardere.

F) Concluzie: Panourile HPL sunt dificil de aprins si au proprietati care intarzie raspandirea flacarii. Din acest motiv, ele produc un continut scazut de caldura si fum, prelungind timpul de evacuare. Gazele emanate in timpul arderii HPL-ului nu difera in mod esential de cele comune ale materialelor organice, cum ar fi lemnul, lana sau bumbacul.

4. Rezistenta la foc este o caracteristica performanta exprimata in timp (minute) pentru un element de constructie, cum ar fi un perete, podea sau tavan care arata cat pot rezista la caldura si la penetrarea fumului produs de foc in anumite circumstante standardizate.  HPL-ul nu  este un element singular de constructie si poate fi testat doar ca parte a unui element de constructie.

5. Standarde nationale: In ceea ce priveşte reactia la foc, cele mai multe tari au inca propriile lor metode de testare si sisteme de clasificare chiar si pentru domenii de aplicare similare. HPL-ul este clasificat in functie de cele mai importante standarde nationale de incercare, respectiv metode.

6.Clasificarea europeana a produselor pentru constructii si elemente de constructie la foc conform EN 13501:Un nou sistem european de clasificare la foc a fost dezvoltat pentru produsele pentru constructii (definite ca produse ce urmeaza sa fie instalate permanent in sau pe cladiri). Acest nou sistem de clasificare de incendiu va inlocui sistemele nationale de clasificare la foc pentru produsele pentru constructii. Definitiile si clasificarea produselor pentru constructii in termeni de performanta la foc sunt descrise in standardul european EN 13501. Se compune din mai multe parti. Pentru produsele HPL partea 1 si 2 sunt cele relevante. Partea 1 descrie reactia la foc si metodele de testare pentru clasificarea produselor de constructie. EN 13501 partea 2 descrie clasificarea din punct de vedere al rezistentei la foc pentru elementele de constructie. Panourile din interior de HPL sunt clasificate cu o grupa de „Clasificare fara testare ulterioara”  (CWFT) primind  Euroclasa D-s2. Clasificarea CWFT este publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (8-8-2003). Acest lucru inseamna ca aceste produse sunt clasificate ca Euroclasa D-s2, d0 şi nu au nevoie de un raport de test oficial pentru a dovedi acest lucru.

7.Regulamentele de constructii: determina unde si modul in care produsele cu reactie la diverse la foc pot fi folosite. In Europa exista aceste regulamente doar la nivel national. Statele membre ale UE trebuie sa transpuna in legislatia lor nationala sistemul de clasificare la foc/ incendiu prevederile din sistemul european de clasificare. Fiecare stat membru va stabili cerintele nationale pentru produsele de constructie pe baza sistemului european de clasificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation