HPL este un material care rezista la conditiile cele mai dificile de utilizare. Desi HPL-ul este foarte durabil si necesita ingrijire minima datorita caracterului sau non-poros, nu este un material indestructibil. Mai jos listam cateva instructiuni pentru curatarea lui, a caror respectare va asigura pastrarea in timp a valorii materialului.
Curatarea:Curatati suprafata cu apa si stegeti-o cu un servetel de hartie sau cu o carpa moale. Daca impuritatile nu pot fi eliminate astfel, utilizati un agent uzual de curatare fara agenti abrazivi. Dupa aceea stergeti suprafata.
Contaminare persistenta: Folositi apa calda, carpe curate sau servetele de hartie. Utilizati un detergent normal, fara agent de curatare abraziv, solutie de curatat pudra, sapun sau sapun lichid. Îndepartati murdaria cu o solutie pe baza de agent de curatare, sau lasati-o la macerat în functie de gradul de murdarie daca este necesar, apoi spalati-o cu apa sau lichid de sters sticla. Stergeti de mai multe ori daca este necesar. Îndepartati toate urmele de agent de curatare, pentru a preveni aparitie dungilor. Cu o carpa absorbanta curata sau un prosop de hartie stergeti suprafata uscata. Procedura de mai sus poate fi îmbunatatita prin intermediul unui burete de curatare de plastic sau o perie de nailon.
Contaminari / pete: HPL-ul este un material omogen si non-poros care este rezistent la actiunea majoritatii substantelor chimice de uz casnic. Desi lichidele nu pot patrunde în material, contaminarile sau petele ar trebui sa fie sterse imediat. Contactul prelungit cu substante acide de exemplu: agenti de curatare casnici pe baza de acizi, agenti de curatare pentru suprafete metalice, agenti de curatare pentru toalete su anumite substante pentru curatarea cuptorului, ar trebui evitat.
În caz de contaminari speciale, va rugam gasiti mai jos metodele de curatare relevante:
Muradarirea cu var, vopsele de pereti: Curatati cu o substanta calduta cu 10% acid acetic sau acid citric. Apoi curatati suprafata cu apa calda. În cazul în care folositi solutii comerciale de curatare a vopselelor, spalati imediat cu apa fierbinte.
Parafina sau reziduuri de ceara: Rezidurile de parafina sau ceara trebuiesc intai eliminate mecanic folosind o spatula de lemn sau plastic. Zgarierea suprafetei trebuie sa fie evitata! reziduurile ramase pot fi calcate, cu o foaie de hartie sugativa.
Vopsele, lacuri, adezivi si dispersii solubile in apa: Contaminarile proaspete pot, de obicei, fi curatate cu apa calda. Reziduurile uscate pot fi curatate cu solventi ca etanol, acetona, benzina sau solutie de curatat lacul de unghii
Coloranti pe baza de solventi- lacuri si adezivi: De obicei, petele proaspete pot fi curatate cu solvent, insa cele uscate necesita un timp de aplicare mai lung. Producatorul lacurilor si adezivilor respective va poate indica si solventul potrivit.
Adezivi si lacuri bi-component: De exemplu: adezivii rasina, pe baza de formaldehida si uree (UF), melamina (MF), fenol (PF) si rezorcinol; adezivi si lacuri pe baza de rasina epoxidica, poliesterice nesaturate si poliuretan (PU ). Contaminarea nu poate fi îndepartata de pe suprafata laminatului dupa întarire! Suprafata trebuie sa fie imediat curatate cu solventi organici adecvati, recomandati de furnizorul de adeziv / sistemul de lac.
Material de etansare pe baza de silicon sau poliuretan: Rezidurile vor fi in primul rand eliminate mecanic folosind o spatula de lemn sau plastic. Zgarierea suprafetei trebuie sa fie evitata! Reziduurile ramase pot fi curatate cu un remover pe baza de silicon, daca este necesar. Contactul mai lung cu removerul pe baza de silicon poate schimba suprafata laminatului.
Micile urme ramase dupa curatarea cu solventi: Potfi eliminate prin curatarea ulterioare cu apa fierbinte si stergere cu o carpa moale, curata si absorbanta sau un tip de hartie absorbanta de uz casnic.
MOBILIER SI AMENAJARI CU HPL:
Tanarul Andrei Boian ne este client de ceva vreme. Nivelul demersului sau, materialele folosite si nu in ultimul rand temperamentul sau calm, asezat fac din el un colaborator dar si un interlocutor deosebit. Nu a avut probleme in a intelege ca trebuie sa se apropie de lucruri deosebite care implica manopere, pricepere, materiale de calitate. M-am straduit sa il atrag in tabara celor care inteleg ca lucrurile comune si „ieftine” nu-i vor crea satisfactie si nici nu-i vor aduce mari venituri. De curand a facut o lucrare pentru o companie careia l-am recomandat. Aprecierile si comentariile pe care managerul acesteia (un inginer si proiectant cu experienta in domeniu,un adevarat profesionist) le-a facut la adresa lui m-au bucurat enorm mai ales ca mai rar auzi astazi asa ceva. De aceea vom prezenta mai jos cateva dintre lucrarile lui de inceput in ale productiei cu hpl, altfel in zona de pal melaminat avand deja experienta.
Tema a fost o receptie destul de mare care a imbinat suprefate curbe cu zone plane. Fiind un obiect de mobilier din zona cea mai activa si mai vizibila a companiei este lesne de inteles ca trebuie sa arate bine in primul rand si sa satisfaca functiunile. Ca sa arate bine si la trecerea timpului trebuie executata sigur din hpl deoarece este materialul care nu se degradeza, nu se toceste precum palul melaminat. Iar zonele curbe nici nu puteau fi realizate decat placand cu hpl o structura creata special. Nu este o lucrare de complexitate maxima, dar este cel mai cunoscut obiect (ansamblu) de mobilier care se preteaza la executia cu hpl atat din punct de vedere al solutiei tehnice, dar si al pretului si calitatii. S-a cerut finisaj luciu inalt, combinatie alb cu negru. Executia cu structura vopsita luciu inalt a fost exclusa deorece tripla costurile. Ar mai fi putut fi placata cu folie decorativa Sibu, dar cu alte finisaje si nu pe toata suprafata. Zonele de blat orizontal aveau nevoie sa reziste la uzura accentuata: se puteau folosi materiale compozite sau piatra dar iar solutia era mai scumpa.
S-a folosit hpl alb si negru lucios care au fost lipite pe o structura din pal si mdf cu adeziv de lipire pentru hpl. De asemenea s-au folosit consolele-bar patrate.
A doua lucrare a tanarului Andrei Boian este un dormitor matrimonial cu tema principala calitatea la un pret competitiv in paralel cu lipsa imbinarilor la 90 grade adica absenta colturilor, locul lor fiind luat de curburi. Curburile destul de stranse nu scot obiectele din zona moderna, dar sugereaza un surplus de energie calda, pozitiva. Si in plus nu mai genereaza semne pe corp la atingeri accidentale! Lucrarea este executata cu Hpl negru lucios cu fetele sertarelor si comodei albe, iar manerele si butonii sunt Giusti. Structura este deosebit de rezistenta, alt atribut care tine de standardul de calitate promovat de tanarul Boian.
Probabil ca beneficiarii celor doua lucrari sunt suficient de multumiti si le prinde bina sa afle din informatiile din preambulul acestui articol cum sa reactioneze pentru a intretine mobilierul impotriva diferitelor accidente.
Daca doriti sa intrati in legatura cu dl. ing Andrei Boian sau cu oricare alt producator care foloseste produsele noastre va puteti adresa oricand companiei noastre.