Lampi pentru mobila, spoturi pentru mobila, benzi luminoase, corpuri de iluminat mobila cu lumina rece sau calda sunt folosite fara prea multa stiinta, poate doar cu pricepere.
Daca in iluminatul ambiental si decorativ al incaperilor, designeri, arhitecti si uneori ingineri de lumini isi fac treaba stiintific, zona mobilierului a fost oarecum neglijata.
In designul modern a sosit insa vremea unei noi abordari datorita urmatorilor factori:
– materialele s-au diversificat, au aparut suprafete cu luciu inalt, metalizate, piele, sticla, hpl, iar culorile s-au nuantat. Lumina ambientala nu le avantajeaza indeajuns si adesea nu are culoarea care trebuie.
– au aparut o suma de solutii de iluminat bazate pe tehnologia led. Lampile consuma foarte putin, nu mai incalzesc mobila, iar consumul devine nesemnificativ. Lampile au diferite forme. Pot fi punctuale, dar si lungi, lineare. Lumina este rece sau calda, dar poate fi si colorata.
Lumina in mobila nu a venit ca o „pacoste” in plus pe capul producatorului sau ca inca un generator de costuri.
Folosita cu stiinta ea ridica designul la alta cota. Materialele sunt mai „vii”, au mai multa forta, incanta si cuceresc clientul, care capata ceva in plus, atat decorativ, dar si functional.
Pentru producator, designer este insa un avantaj „local”. Iluminatul nu poate fi industrializat in serii de masa, el trebuie corelat cu interiorul si cu lumina din incapere.
M-am alaturat de multa vreme curentului european care militeaza pentru ideea ca mobilierul sa fie rezultatul creatiei locale, culturii locale, nationale parte specifica a conceptului de amenajare globala a locuintei!
Mobila trebuie sa se intrepatrunda cu intreaga amenajare. Materialele folosite tot mai diversificate (lemn, pal, metal, folii decorative, hpl, sticla, inox, etc) se regasesc atat in mobila, cat si in alte zone ale spatiului.
Numai asa vom putea face fata industrializarii chineze. Conceptie locala, realizare locala, tehnologie si manufactura. Iar acum stiinta folosirii luminii!
Deoarece creier-ul inregistreaza formele si ne face sa ne obisnuim cu spatiul interior locuintei proaspat amenajate,lumina ar trebui sa delimiteze spatiul numai in anumite zone in care eficienta e maxima.Multa lume este obosita si deranjata de lumina puternica sau cea „galbena”.Ca sa fie si ceva practic si folositor lumina nu trebuie folosita neaparat in intuneric,viu colorata,trebuie folosita si in cadrul pieselor de mobilier mat.Materialul mat absoarbe lumina lasand la vedere o silueta umbrita dar cu conturul clar,de multe ori stilata si romantica.Trebuie lasata imaginatia sa descopere ce se afla in umbra perfect conturata de lumina,cel putin aceasta e parerea mea legata de sursa luminoasa in mobilier.