Mobila de bucatarie, mobila pentru dormitor, mobila pentru living ieftina, mobila, mobila, mobila! Astazi am fost in complexul Tamilia dupa mai bine de vreo opt ani! Desi trec zilnic pe strada!
Am vrut sa vad ce fac doi clienti ai nostri pe acest segment de produse. Si am vazut…destule. Suprafete mari cu usi taiate dupa curbe (ca acum opt ani), ornamente si manere turcesti lucitoare (modele si teme ca acum opt ani), feronerie de multe ori turceasca sau chinezeasca. Si mult, mult „design” adica un ghiveci saracacios, sarat si fara gust! Insa nu mi-am propus sa scriu despre lucrurile proaste, dimpotriva! Ca impresie generala, o mobila de calitate mai ridicata decat mobila ieftina din lanturile de bricolaj, ba uneori mai buna decat la cei doi mari comercianti straini!
Si ceea ce mi-a atras atentia si m-a bucurat: cativa producatori care se „vad”, se individualizeaza! Sunt clientii nostri, dar nu ii laud pentru foloase, ei ma cunosc si chiar imi reproseaza ca sunt foarte critic! Ajuns langa un stand care m-a atras (fugisem de altele) am simtit nevoia sa intru si sa caut pe fisele cu preturi numele firmei: era Casa Nora!
Casa Nora a facut un salt mare in ultimii doi ani. In conceptie, in calitate, in forta colectivului, in servicii. In mare parte si in mentalitate unde mai este de lucru.
Am vazut si mobila de lemn din import, deosebita, cat si mobilier de copii curat, luminos, colorat in standul Tamilia. Am vazut mobila bine executata tehnic si cu pret foarte bun la Roil, Mobest sau Nida! Am mai vazut piese bune ici colo.
Ce nu prea am inteles nicicum este lipsa de incredere a producatorului in gustul romanului de rand! In majoritatea cazurilor manere „chicioase” ,”ieftine” din toate punctele de vedere. Combinatii cromatice nefericite, deseori o mobila mohorata sau culori lemnoase demult apuse.
 Am vazut chiar mobila lucrata bine, cu materiale bune,cu cromatica buna, dar cu un detaliu „ieftin”! Manere alese fara nici un gust dupa principiul ca romanul vrea ieftin!
Poate asa o fi daca nimeni nu-i da optiuni, nu-i arata altceva. Nu incearca. Nu-i cultiva gustul latent, ascuns! Suntem totusi latini, apreciem detalii, culoare, lumina! Nu uitati lucrul acesta stimati producatori! Clientul cumpara acum ceea ce ii oferiti dvs cu ….gusturile dvs!
Acum zece ani, proaspat intrat in bransa si in colaborare cu o companie care avea sa devina una dintre cele mai importante din tara-Lemet- am apreciat obstinatia cu care cautau manere deosebite pentru o mobila care credeam eu ca nu le suporta valoric! Insa mobila simpla, bine facuta, dar cu detalii de calitate se vindea bine si uite, a fost baza brandului de acum!
Ce nu prea inteleg, iarasi, de ce producatorii care au o baza tehnologica si umana si au si magazine nu testeaza continuu prin ele alte formate. De ce se multumesc sa stea aproape de „baza”. De ce dau optiuni reduse clientului aproape sperand ca acesta sa aleaga tot modelele, culorile si materialele vechi?
Trebuie sa laud iarasi Casa Nora pentru spatiul parcurs! Unii asteapta sa vina autostrada, Casa Nora a luat-o pe soselele existente si chiar pe camp!
Ce trebuie sa mai faca toata lumea de acolo este sa creasca designeri sau colaborari cu acestia. Sau sa tina cont de statistici si tendinte. Si sa scoata de la naftalina spiritul tehnic, sa-si aduca aminte cum au plecat, cat au muncit si sa studieze, sa creeze.
Este mare lucru sa faci produse simple, economice, tintite si care sa se vanda. Lucrurile simple se fac cel mai greu.
Tamilia este un loc pentru toata lumea. Romanul primeste mobila ieftina, dar o primeste destul de buna pentru cat plateste acolo si fata de cea de la straini. Insa strainii ameninta continuu si aceasta piata. Pentru ca mobila lor ieftina are de toate: si demontabili si amortizoare si cromatica si manere bune. Si formate de vanzare moderne.
Romanii se vor schimba dupa acesti straini. Gusturile se vor crea si se vor aseza pe formatele lor. Ei vor vinde din ce in ce mai mult daca noi nu incercam sa ne schimbam si sa schimbam si piata in acelasi timp.

One Thought on “Mobila ieftina pentru toate buzunarele la cateva sute de metri de mobila pentru toate pretentiile!

  1. Matei Ileana on 17 iunie 2015 at 13:53 said:

    Foarte dragut articolul dar mobilierul de pe site-urile firmelor de mobila laudate foaaarte scump comparativ cu „modelele invechite de acum 8 ani”

    Deci…nu inteleg, daca e un design diferit intra mai mult material? De ce trebuie sa fie de 3 ori mai scumpe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation