Tehnologia de lipire a foliilor de HPL pe diverse suprafete suport a fost mult imbunatatita prin aparitia adezivilor sub presiune. Adezivul Westech are o istorie si o cazuistica verificata in timp (este prezent in piata de cca 3 ani), iar Grabfast ceva mai tanar are mai multe forme adaptate pentru Hpl.
Pentru ca in ultima vreme doi clienti au reclamat probleme la lucrari am socotit necesar sa aduc in discutie regulile de baza ale lipirii cu acesti adezivi si sa deschid 0 discutie pe blog cu privire la subiect, discutie care sa lamureasca toate aspectele problemelor. Nu ma intereseaza deloc efectul comercial, imi asum toate riscurile in relatia cu furnizorii. Mai mult, cine doreste, poate sa impartaseasca din experienta sa intr-ale lipirii si cu alte tipuri de adezivi.
Pentru ca suntem in sezonul rece, mare atentie la temperatura mediului unde se face lipirea: peste 16 grade! Adezivul in sine trebuie tinut la temperatura de 16 grade, „adus” de la „rece” nu mai are aceeasi presiune. Materialele care vor intra in contact pentru lipire: ex foaia de hpl si placa suport de pal sau mdf trebuie aclimatizate. Nu putem tine hpl la temperatura, iar pal-ul il aducem cu o ora inainte la caldura! Volumul sau va avea nevoie de mai mult timp sa ia temperatura ambientului. Unde mai pui ca daca ai nevoie sa curbezi ,hpl-ul este cu atat mai casant cu cat temperatura coboara sub 10 grade.
Un alt lucru foarte important este distanta de la care se face pulverizarea. Exista mereu tentatia sa se departeze prea mult pistolul de suprafata pentru a acoperi o zona mai mare. Particulele de adeziv vor sta prea mult in aer pana ajung pe suprafata. In egala masura pentru o lipire buna trebuie acoperita minimum 80% din suprafata!
Obligatoriu pulverizarea trebuie sa se faca in directii diferite pe cele doua suprafete. Dupa pulverizare trebuie lasate cca 2-3 minute si apoi apropiate si presate!
Andrei recomanda sa se insiste ceva mai mult pe marginile suprafetelor, locul de unde in genere incepe dezlipirea.
Nu am mai adus in discutie detensionarea placii de hpl cand aceasta a fost roluita. Cei care lucreaza stiu ca e bine sa stea 24 de ore pentru a ajunge la planeitate, chiar presata cu ceva greu. De asemenea trebuie avut grija ca suprefetele sa fie desprafuite in prealabil.
Pentru cei care nu au facut lipiri pe mdf este bine sa stie ca adezivul nu patrunde mult in volumul placii de mdf ca si la pal si ca mdf-ul absoarbe ceva mai mult adeziv deci il usuca mai repede.
Rezultate foarte bune se obtin la lipirea pe pal melaminat unde adezivul nu patrunde in material. Adesea este folosit acum si la masivizare pentru lipirea a doua placi din pal.
O sa anexam pe site fisele tehnice si materialele care pot fi lipite cu acesti adezivi.