Revenim in acest articol cu informatii despre tehnologia de lipire si date despre adezivii pentru HPL.
PRESAREA:
Informatii generale
Toti adezivii trebuie sa asigure o anumita putere de lipire si rezistenta la temperatura si umiditate. Alegerea adezivului se face tinand cont de materialele care vor fi lipite, cat si de mediul ambiant in care va functiona aplicatia finala.
Adezivii
Procesarea si stocarea adezivilor solicita atentie speciala. Instructiunile furnizorului adezivului trebuiesc respectate intocmai.
Urmatoarele tipuri de adezivi sunt potriviti pentru lipirea HPL-ului de substrat:
– Adezivi de dispersie (adezivi albi – PVAc)
– Adezivi de condensare (urea, resorcinol si phenol)
– Adezivi de contact (polychlorpropene)
– Adezivi reactivi (epoxy, plolyester nesaturat, poliuretan)
– Adezivi hot-melt (poliuretan)
Ghid pentru utilizarea adezivilor
Ghid pentru durabilitatea adezivilor
Ghidul de mai jos se refera numai la HPL si se bazeaza pe experinta producatorilor de elemente compuse cu HPL
*Temperaturile pozitive se refera numai la expunere pe termen scurt
**Substratul si protectia din cant trebuie sa fi conforma cu utilizarea placii/mediu.
***Clasificarea EN 204 se refera numai la adezivii termoplastici (de dispersie)
Informatii generale
Ambele fete ale substratului si laminatului trebuiesc curatate cu atentie inainte de presare (sa fie libere de orice agent, particula, urme sau grasimi sau dulciuri care ar putea sa afecteze lipirea). Grasimile si dulciurile pot fi sterse cu solventi speciali (a nu se folosi nitro-solventi)
In timpul presarii conditiile de temperatura ambientala ar trebui sa fie intre 18 si 25gr C si 50-65% umiditate relativa.
Urmariti informatiile de la producatorul adezivului. Estre recomadat sa se faca incercari de lipire.
Temperatura de presare
Temperatura de presare recomandata este de 20grC. O temperatura mai mare ajuta la scaderea timpului de presare, cu toate astea nu este recomandata o temperature mai mare de 60grC deoarece miscarea dimensionala a HPL-ului poate diferi fata de cea a substratului la aceste temperaturi.
O temperatura mai scazuta de presare poate minimiza tensiunea reziduala si poate duce la curbarea HPL-ului si defecte vizuale pe suprafata.
Aplicarea adezivului si presarea
Adezivul ar trebui aplicat uniform pe toata suprafata. Pentru panouri compuse cantitatea de adeziv aplicata trebuie sa fie la fel pe ambele fete pentru a evita curbarea HPL-ului. Acest fapt este in mod particular foarte important pentru adezivii pe baza de apa unde cantitatea de adeziv aplicata trebuie sa fie cat mai mica cu putinta.
Adezivul poate fi aplicat manual cu o rola sau un “notched trowel” sau automat cu aplicatori de adeziv. Masini cu 4 role asigura aplicarea uniforma a adezivului.