Astazi Romexpo impreuna cu ACRM au dat startul pentru BIFE 2012 printr-o conferinta de presa comuna. Am participat in calitate de invitati cu curiozitatea celui care isi doreste sa se intample ceva bun in industria aceasta.

O sa incep cu observatia facuta de un bun si vechi colaborator din bransa, atat de vechi incat amandoi suntem deja „istorie” printre ceilalti:

„….fac mobila atat de buna incat clientii nu vor sa o mai schimbe!” Ce sa mai spun, are dreptate 100% sau „gura pacatosului adevar graieste”. De cand militez eu pentru promovare de produse noi, pentru promovare de materiale noi, pentru rolul formator al designului si de ce nu, pentru rolul comercial al „modei” in mobila! Pentru ideea de efort conjugat cu scopul de a tine consumatorul in priza conectat continuu le ceea ce are valoare adaugata! Consumatorul nu mai schimba mobila pentru ca nu mai are argumente cognitive si emotionale sa o faca! A cui e vina? A tuturor, chiar si a catorva companii din ACRM care incurajeaza consumul de materiale de calitate sub medie sau consuma de la companii care incurajeaza concurenta neloiala sau munca la negru. 

Manifestare curata, eleganta, „subtire”. Nu am reusit insa sa aflu de le Romexpo care sunt argumentele care fac ca anul acesta proiectul sa reuseasca. Ma asteptam sa mi se prezinte o echipa cu care ar trebui sa lucram dar nu mi-au acordat „onoarea” de a servi o cafea impreuna! Am fost invitati la discutii dupa conferinta insa am discutat…cu ACRM! Din pacate echipa Romexpo nu se vede.

Nu am reusit deloc sa aflu care este obiectivul targului reformulat. Am inteles de la dl. Toma ca va fi un „targ de consumator”. Atunci ce sa caute acolo un furnizor de materiale? De utilaje?

Nu am reusit sa aflu ce se va face ca in sfarsit sa se vada impreuna producatorul si designerul intr-un cadru institutional si nu individual?

Nici SIM-ul nu a trecut anul trecut de pragul de „hai sa facem un targ”. Organizatorul si-a facut treaba de organizator atat cat „clientul” APMR a stiut sa comande! Rezultate pentru expozanti: minime in raport cu eforturile! Totusi decizia APMR de a lua targul si de a-l da altui organizator a fost una justa pentru ca altfel riscam pana la compromitere ideea de targ!

ACRM isi doreste ca targul sa reuseasca si sa fie altceva. Pentru aceasta merita toata consideratia.

APMR , mai experimentat in organizarea targurilor din domeniu vrea sa bifeze o reusita.

Pana aici, toate bune. Nimic rau in a avea doua manifestari chiar daca sunt periculos de aproape temporal una de alta! Cineva ar trebuie sa castige din existenta lor! Oare expozantii?

Problema romaneasca este ca „…expozantii nu sunt niciodata consultati!” Este aproape o axioma in Romania. Nu a facut-o niciodata APMR cu Romexpo, nu o face APMR cu Euroexpo, nu o face nici Romexpo cu ACRM!

Pentru cine se face atunci targul? Targurile? Au hotarat strategii de marketing ai organizatiilor mai sus amintite ce este mai bine pentru expozant? Se pare ca da si de aceea acord credit zero APMR! La fel si Romexpo!

Singura organizatie care mai are inca credit pentru mine, dar si pentru alti jucatori din bransa in aceste probleme este ACRM.

Singura sansa a acestor targuri ar fi fost inovatia (alaturi de profesionalismul organizatorului!). Reformularea! Cercetarea preferintelor „consumatorului” , adica in egala masaura ale expozantului si ale vizitatorului!

Romexpo nu m-a convins si sper sa o faca ACRM. Si noi si ACRM am muncit pentru SIM-ul de anul trecut. Stim bine ce a fost prost acolo si unii stim si ce ne-am dori sa iasa.

Facem referire la Milano! Ce deziderat frumos! Cat de greu de atins insa! De ce nu la Belgrad? Unde se vine cu scoala in vizita la targ? Cu scoala de tamplarie? De arte frumoase? Cu facultatea de arhitectura sau design? Unde se intalnesc producatorii cu creatorii intr-un efort comun care se vede?

Toata lumea face targuri. Se pare ca este un produs vandabil unde nu pierde decat…expozantul si vizitatorul. Nu cel care vinde. Nepriceperea lui se traduce in expozanti putini, in planuri de promovare care se realizeaza pe masura bugetului, adica insuficient, in dezamagirea vizitatorului care nu mai vine, in servicii conexe de doi  bani…Ei vand, incaseaza caci altfel nu se intra la stand.

Bife va reusi doar cu bani si multa munca si daca ACRM se implica total. Hai sa vedem daca putem sa-i ajutam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation