Fie ca este hpl, cpl, melacart, placa subtire (sau folie) cu grosime de 0,6 mm, 0,7 mm, 0,8 mm sau 0,9 mm, de orice producator ar fi produs suporta niste reguli universal valabile pentru punerea in opera. Noi vindem folie hpl ceva mai groasa, adica 0,9 mm Arpa si 0,8 mm Egger si Gentas pentru a evita problema neuniformitatii suprafetei rezultate, dar si pentru a evita alte probleme legate de manopere defectuoase.
Si totusi unul dintre clientii nostri a „patit-o”, adica a creat un blat la 90 grade, colt interior care s-a crapat pe diagonala! A decupat hpl-ul dintr-o foaie (pentru a avea o singura bucata, dar l-a finisat la intersectie in unghi drept! Si a crapat!
Lucrurile sunt cunoscute, decupajul in unghi de 90 grade concentreaza eforturile care apar de-a lungul diagonalelor. De aceea nici un geam de avion nu are unghiuri drepte la fel si cele de autobuz. Amintiti-va cum decupati blatul de bucatarie si veti intelege. Blatul este placat cu hpl sau cpl .Gaurim intai colturile suprafetei si taiem tangent la ele astfel incat coltul (intersectia) sa fie o mica curba!
Mai jos gasiti o traducere dintr-un document ICLI/ARPA/BLFA despre depozitarea, manipularea si prelucrarea hpl-ului:
Depozitarea: HPL-ul trebuie depozitat in spatii inchise, protejate de umiditate, mizerie si lumina soarelui. Spatiul de depozitare trebuie sa aiba temperaturi interioare intre 10 si 35gr C si umiditate relative intre 60 si 65%.
Foile trebuie depozitate la orizontala pe un spatiu plat, imperecheate una cu alta fata/verso. Foaia de sus trebuie asezata cu fata in jos pentru a evita degradarea suprafetei. Peste toata acestea este bine sa fie asezata o foaie de carton gros cu dimensiuni putin mai mari decat foile de HPL din stiva. Pentru perioade mari de depozitare este bine ca toata stiva sa fie asigurata mecanic.
In caz ca depozitarea pe orizontala nu este posibila, foile pot fi asezate temporar pe un suport vertical cu o inclinatie de 60 – 80gr, cu suport pe toata suprafata si cu contragreutati pentru evitarea rasturnarii. Peste ele trebuie asezata o foaie rigida cu dimensiuni mai mari decat ale laminatelor.
Manipularea: Foile de HPL trebuie manipulate cu grija pentrua se evita distrugerea lor. La operatiuni de incarcare si descarcare el ar trebui ridicate si nu trase peste celalalte foi, preferabil in perechi de 2 cate 2 (fata/spate), pentru a evita zgarierea suprafetelor.
Foile transporate individual trebuiesc protejate si transporate cu fata decorativa spre caraus. Daca sunt mai mari este nevoie de 2 persoane, ca in schita. In cazul laminatelor subtiri (de pana la 1.2mm), acestea pot fi roluite cu fata decorativa in interior, in role cu diametru de maxim 600mm. Pentru mai multe foi este necesar ca acestea sa fie transporate in paleti speciali si protejati pentru eventualele socuri din timpul transportului.
Prelucrarea: Toate taieturile de colt interior pe HPL sau HPL compact trebuiesc sa fie rotunde (fig). Raza interioara trebuie sa fie cat mai mare cu putinta.
Utilaje folosite: Suprafata HPL-ului este formata din rasini melaminice de intalta calitate, fiind o suprafata relativ dura.
Uzura sculelor folosite este mai mare decat in cazul prelucrarii lemnului. Consumabile bazate pe Tungsten Carbide Tipped (TCT) au o rezistenta si performante foarte bune.
Procedura de lucru: Prelucrarea foilor de HPL nepresate trebuie efectuata pe o suprafata plana, fara denivelari. Evitati orice vibratie a foii. Utilaje bune si consumabile adecvate sunt necesare pentru a produce margini fara defecte in urma prelucrarii. Mare parte din defectele ulterioare vizibile pot aparea datorita folosirii unor utilaje necorespunzatoare. Orice microfisuri create in timpul prelucrarii defectuase pot fi sursa unor spargeri viitoare ale suprafatelor.
Baza de lucru: Este recomandata folosirea unei foi de PAL ca substrat pentru mutarea foilor de HPL in timpul proceselor de fabricatie.
HPL-ul cu sau fara substrat – taierea:
Taierea cu cirulare portabile: Utilizati o rigla de nivel sau o bara pentru obtinerea de taieri drepte. Taierea trebuie efectuata cu fata
HPL-ului orientate in jos, pentru a evita spargerea marginii pe partea vizibila. Modul corect de pozitionare a foii fata de disc este detaliat in imagine a de mai jos (sursa: LEITZ)
Circulare „compass”: sunt utile numai pentru taiere bruta a foilor, fara finisare. Laminatele trebuiesc taiate cu fata decorativa in jos pentru a evita spargerile pe marginea decorativa.
Decuparea cu circulare fixe sau circulare cu masa glisanta:
Urmatoarele aspecte trebuiesc considerate pentru a obtine rezultate bune:
– Fata decorativa trebuie sa fie sus
– Calitatea taieturii depinde de ajustarea pe inaltime a panzei circularului cat si a indelpinirii cerintelor de mai jos
Inaltimea ideala a panzei de circular (sursa: LEITZ):
HPL-ul trebuie procesat intr-o forma perfect plana in apropierea panzei de taiere si trebuiesc evitate orice fel de vibratii. Factori care pot influenta calitatea taieturii:
– Inaltimea panzei circularului
– Calitatea si conditia tehnica a circularului si a panzei
– Forma dintilor panzei
– Numarul de dinti
– Viteza de taiere
– Viteza de inaintare
– Controlul vibratiei materialului in timpul taierii
Formele uzuale de dinti de taiere (sursa: LEITZ)
Viteza de taiere si de inaintare:
Viteza de inaintare VI pentru taierea mecanica este calculate dupa formula:
VI=n x Z x Vd / 1000
Unde: Z = numarul de dinti, n = viteza, Vd = viteza dinte
Recomandat pentru laminate decorative este o valaore a VI intre 0.03 si 0.06mm
Diagrama de inaltime a taierii
Valorile necesare pentru prelucrare – procesarea hpl-ului cu sau fara substrat:
Vis a vis de povestea cu blatul in unghi la care HPL a crapat, pot sa spun ca noi am avut o problema cu o placare in care am facut un decupaj rectangular cu colturile rotunjite. Era practic o fereastra destul de mare (circa 800×1000) intr-o placa intreaga de 2800 cu 1100. Desi am facut decupajele pe CNC dupa placare cu HPL, iar colturile au fost decupate cu o raza de 5 mm, am avut aceeasi problema cu craparea la colturi. Din experienta noastra, sunt cativa factori de care trebuie tinut cont atunci cand se prelucreaza HPL.
1. Adezivul.
Pentru supafete ce depasesc dimensiunea unui front normal de bucatarie, nu folositi adeziv de contact. Diferentele de temeperatura din locuinta sau spatiu public creaza dilatari/contractari diferite al HPL si ale stratului suport, ceea ce duce la ruperea legaturii de adeziv si apare asa numitul proces de exfoliere. Cu cat dimensiunea panoului este mai mare, cu atat diferentele de schimbare dimensionala sunt mai mari.
2. Grosimea HPL este un factor foarte important. Este adevarat ca preferabil este sa folosim 0,9-1 mm, dar iar din experienta, materialul de la Egger de 0,8 se comporta mai bine in combinatie cu adezivii de contact.
3. Poate cel mai important factor este cel de mediu. In mod normal ar trebui ca aclimatizarea si presarea sa se faca la o temperatura medie de 25 de grade Celsius. Asta pentru ca in mod normal diferentele de temperatura fata de aceasta valoare, dupa montajul la locatia finala sunt echidistante. Tot din experienta noi am placat vara la o temperatura de vreo 35 de grade cu adeziv de contact. Produsul sa comportat excelent in locatia finala (spatiu public), pana a venit iarna si temperaturile scadeau noaptea pana pe la vreo 16 grade. Atunci au aparut exfolierile.
As incheia prin a saluta initiativa dumneavoastra, legata de acest subiect si m-as bucura sa vad si alte cometarii legate de experiente practice.
Dle Mihai,
Compania dvs este una dintre cele care experimenteaza adesea si stiu ca are experienta si „experiente” in domeniu.
Adezivul de contact este intra-adevar pretentios la factorii de mediu.Asta nu inseamna ca si daca lipim cu adezivi clasici nu trebuie sa tinem cont de anumiti factori,descrisi in materialul de mai sus.
insa este adevarat ca hpl se poate lipi cu tot felul de adezivi (in functie doar de destinatia produsului finit) mai ieftini.Din pacate nu se poate obtine productivitatea si nici perfomantele dorite pentru suprafete lucioase ca in cazul celor sub presiune.
Avem insa clienti care lucreaza de peste zece ani cu hpl,lipesc cu diferite tipuri de „prenadez” si au rezultate foarte bune.
Si eu m-as bucura daca „performerii” din domeniu ar comenta.