Sisteme_Usi_Glisante_Galex_Practik_1Am intrebat candva o domnisoara arhitect cu o experienta de aproape 8 ani in proiectarea de mobilier la una dintre defunctele firme cu staif din Romania cum alege sistemul de usi glisante cand proicteaza un dressing. Mi-a raspuns -:”…nicicum. Dupa ce proiectam intrebam inginerul!” -„De fiecare data?” -„Da”.

Deci, te apuci sa creezi. Nu stii cat de mari poti face usile, nu stii cat costa sistemele. Muncesti, desenezi. Te duci la un executant tehnic care trebuie sa iti dea solutia, revii, refaci, poate e scump. Pierzi timp si bani. Poate si el este un autodidact care nu s-a lovit niciodata de problema data de tine.

-„Si tot intreband inginerul nu ai invatat?” -„Nu ” a fost raspunsul…

In vremurile acestea avem o constrangere majora: pretul. Designerul trebuie sa fie si putin economist, daca nu un om bun de marketing sau macar un bun negociator… Oricum, putina psihologie il poate ajuta in relatia cu clientul…

Eu zic ca o buna cunostere a materialelor din proiect alaturi de insusirea corecta a cerererii clientului pot suplini cu succes lipsa de experienta in cele de mai sus.

Exista doua cereri distincte de piata in acest moment: cea indusa si influentata de designer pentru usi cat mai mari, pentru „suprafete” perfecte. De aici si cererea pentru sisteme de usi glisante fara rame, la care nu se vad sinele superioare si care acopera canturile dulapului.

A doua cerere este cea ceruta si aleasa de client; usi glsante aspectuoase, care sa acopere din pardoseala pana in tavan dar care sa aiba preturi foarte convenabile.

Trebuie stiut ca materialele folosite se curbeaza. Curburile pot deveni critice daca nu sunt controlate prin proiectare.

Pal-ul, mdf-ul vopit sau infoliat, placile furniruite sau cu hpl toate se curbeaza in anumite conditii si mai ales peste anumite dimensiuni.

Cedam dorintei de a avea o usa cu dimensiuni mari la care sa nu avem nici un profil ajutator, riscam sa „busim” lucrarea.

In trecut se executa mobila cu „suprapozabil”. Se  construiau jos corpuri cu inaltime de pana la 2,2 m iar pana la tavan altele. De ce? Pentru ca pal-ul melaminat sau placa furniruite de grosimi 16, 18 sau 19 mm se curbeaza peste aceasta lungime. Pus pe verticala si prins in balamale (varianta cea mai ieftina de inchidere care insa nu permite realizarea usilor de latimi mari) se curba putin si nu crea mari probleme.Sisteme_Usi_Glisante_Galex_Practik_3

Am dorit insa usi inalte. Inchideri de peste 2,2 m dintr-o bucata, poate pana la 3m inaltime. Si deopotriva si usi late. Acest lucru nu s-a putut realiza decat cu usi in rama. Problema deformarii atat pe verticala cat si pe orizontala (pentru ca peste 1 m apare si curbura orizontala) este rezolvata de rigiditatea data de rama. Avand o rama rigida care se poate deplasa cu rotile pe o sina putem folosi in interior materiale diverse, altele decat placa aglomerata sau placi mai subtiri. Grosimea ideala a placii pentru usa glisanta in rama este de 10 mm pentru a avea si rigiditate de orizontala suficienta dar si pentru a fi usoara si comoda. Folosim sticla, ratan, folii decorative, hpl, mdf vopsit sau combinatii ale lor…

La o usa medie de cca 2,5 m inaltime si un metru latime merge aproape orice sistem de usa glisanta. Diferenta o faca designul, fiabilitatea glisarii, etc. Daca insa latimea usii se mareste la peste un metru, inaltimea creste sau creste greutatea usii, lucrurile se schimba. Cu parere de rau dar de aici nu mai putem vorbi de orice sistem .Vrem usa mai mare, adesea trebuie sa mai investim putin..

Ce  se poate intampla? Pai…fiabilitatea. Un sistem bun tine 15 ani cel putin, unul ales neadecvat poate tine maxim doi, trei ani. Usile se pot curba, nu mai pot glisa una pe langa cealalta si nu avem solutie decat prin schimbare. Schimbarea sistemului la aceleasi usi este adesea imposibila (nu ca la balamale) iar acelasi sistem inseamna aceleasi probleme. La noi vin adesea posesori de dulapuri cu roti turcesti in mana incercand sa le schimbe cu altele consacrate.

Este bine in proiectare sa tineti cont de specificatiile producatorului si de limitele de proiectare.

Insa designerul doreste adesea usa mare aplicata. Impunatoare, eleganta, acopera tot, nu se vede nimic. Trebuie sa va dezamagesc: cu sistemele de usi glsante aplicate nu puteti realiza orice dimensiune doriti! Ele nu sunt usi pardosela tavan, nu sunt usi pentru dressing ci mobilierul dulap! Aici va trebui sa va convingeti clientul de limite sau sa investiti intr-o rama foarte solida, masiva pe interior usii dar si putin vizibila pe fata!

Cum adica, nu pot face un dulap cu doua usi din mdf vopsit lucios de dimnesiuni :1.4 m pe oriozontala si 2,5 m pe verticala? Fara nici un maner?

Ba da, pot face. Insa cel mai probabil se vor curba. Chiar daca pe spate montam obligatoriu (peste 0,8 m latime) compensatoare.

Latimea de mai sus nu se poate executa decat cu rama. Chiar si cu manare vertical ajutatoare (si cu compensatoare pe spate) nu putem trece de 1,2 m latime.

Dimesiunile ideale pentru o usa de acest gen pentru a nu investi prea mult sunt de max 2,3 m latime si de 1-1,2 m latime.

Top_line_L_HettichPentru cei care isi aduc aminte de fizica: usa exteriora gliseaza peste usa interiora in consola. Bratul acesteia face ca descarcarea sa se faca pe tavan la cativa cm de directia greutatii usii. De aceea apare un moment al acestei forte care tinde sa roteasca spre dulap, deci sa curbeze.

Urmariti dimensiunile usilor comercializate de Ikea sau contsructia sectionala a acestora la Kika si imi veti da dreptate.

De retinut: la sistemele de usi in rama (Galex Practik) la noi dimensiunile de executie nu sunt asa critice. La sistemele de usi exterioare (cum este la noi Top line L de la Hettich) trebuie sa tineti cont de limitele date de fizica acestei miscari, de greutate si de curburile materialelor componente.

Daca nu stapaniti subiectul intrebati. Nici clientul, nici producatorul nu vrea sa riste in cazul unui dressing cu pret peste medie! Atunci cand vedeti acest tip de produs in reviste sau magazine, verificati detaliile: dimensiunile, materialele si apoi pretul. Numai asa clientul care vede un dulap „Italia” de 2.3 m inaltime cu ranforsari serioase pe spate poate fi convins ca al lui de 2,5 m o sa coste mult mai mult!

De regula romanul nu realizeaza costurile de comanda sau „ce mare lucru e daca dulapul este mai inalt cu 20 cm”!

Ca sa stiti ca poate fi realizata orice fantezie (insa cu costuri), trebuie sa aflati ca unul dintre clientii nostri a executat cu un sistem comercializat de noi, usa de 2 m pe orizontala si 3 pe verticala! (sistemul are o rama robusta si inovatoare pe spate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation