Manere de mobila denumite adesea „rustice” au inceput sa apara in portofoliul mai multor comercianti. Denumirea „rustic” folosita acopera toata gama de utilizari insa sunt folosite mai ales la mobilierul de bucatarie/living din lemn.

Sigur ca gusturile nu se discuta insa aici comerciantul ar trebui sa fie si putin cunoscator si sa nu incurajeze (din nestiinta sau din goana dupa arginti ) kitsch-ul!

Destinatia manerului este un mobilier special si adesea cultural.

 Manere fabricate de compania italiana Giusti 

 

De regula asemenea produse se realizau in tari cu traditie: Italia, Germania, Belgia, tarile nordice si in trecut si in Romania. Acum se copiaza toate in China, de-a valma!

Acum ceva vreme un „chinez batran” care vinde in piata romaneasca de cativa ani prin comerciantii traditionali de produse turcesti a venit si la noi foarte entuziasmat si sigur pe el ca reuseste sa ne furnizeze o linie de produse care l-ar fi certificat ca furnizor „de calitate”. Panoul de manere primit mostra, la prima vedere arata bine. Insa, mai atent au inceput surprizele: la unele dintre modele nu puteai introduce mana sa poti trage. Altele  erau mixuri nereusite intre lucratura nordica a metalului si motivele florale meridionale! La altele imbinarea intre asa zisa ceramica si metal era nereusita!

Pentru un cunoscator chiar neautorizat  manerele nu respectau nici un stil, nici o cultura! Copiaseara fara nici un fel de rigoare!

Scriu acestea atat pentru cunoscatori cat si pentru cei care isi doresc un lucru „original” sau de bun simt in casele lor.

Atunci cand investesti intr-o mobila pretentioasa cum este mobila din lemn sigur nu vrei sa risti un kitsch pe ea. Cand nu ai suficienti bani si folosesti fronturi de mdf in rama poti avea macar niste obiecte mici pretioasea care sunt manerele!

Manerul in mobila este un detaliu extrem de important. Cu cateva manere reusite se schimba atat fata mobilei dar mai ales perceptia asupra acelui mobilier. Un produs reusit face placere, denota bun simt, cultura!

Chinezii nu pot copia chiar tot. Acolo unde este vorba de cultura sau macar de bun simt nu pot face nimic! Iar cultura fiecarui popor european va fi matricea pe care se va reconstrui rezistenta la atacul economic chinezesc care mult prea des este si atacul la fiinta natiei respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation