Pacat ca nu multa lume in tara noastra intelege potentialul acestui tip de material. Andrei este un specialist deja, dar si un pasionat.
Aceasta lucrare ar putea fi preluata in leaflet-ul de promovare al oricarui fabricant de hpl din lume.
Redam mai jos integral textul trimis de el :
„Lucrarea in cauza prezinta mobilierul dintr-o clinica stomatologica cu 3 cabinete . Proiectul este realizat de catre Daniela Burtea, un arhitect pe care personal il admir pentru stilul practic si concis pe care il abordeaza atat in proiectare cat si in rezolvarea problemelor ce apar in timpul derularii proiectului.
Mobilierul in cauza a prezentat cateva particularitati:
– lungimi si grosimi mari ale pieselor de contur ( peste 300 cm lungime si 6 cm grosime )
– lipsa picioarelor
– aspect unitar pentru fronturi si manere
– mentinerea unui cost relativ scazut
Pe rand, solutiile folosite au fost:
– utilizarea pentru structuri a unei baze de eurolight placata cu cpl (singura varianta de a avea structuri si finisaj ce depaseste lungimea se 305 cm.) In acest fel se pot face structuri cu practic orice lungime avem nevoie.
– propunerea de suspendare a mobilierului in perete a venit dupa ce a fost executata placarea peretilor cu gips carton. Practic am folosit o baza de prindere ce nu era prealabil pregatita pt aplicatia in cauza. Am folosit distantieri si suruburi cu diametru mare pentru a face ancorarea direct in peretele de caramida, aflat la 8 cm distanta de suprafata rigips-ului.
– aspectul unitar al fronturilor si manerelor ar fi fost mult mai usor de mentinut cu o frezare in cant. Acest lucru ar fi crescut insa costurile cat si timpul de executie. Drept urmare, am folosit manere din aluminiu, pe care le-am vopsit in camp electrostatic.
– o pondere insemnata in bugetul unui astfel de mobilier, o reprezinta contravaloarea sistemelor de glisare, sertarele fiind indispensabile intr-un cabinet stomatologic. Solutia folosita au fost sertare metabox, cu inchidere amortizata. Un bun ajutor in prelucrare au constituit programul Dynalog si sablonul universal cu rigla.
Acest mobilier este echipat cu lavoare din portelan submontate imediat sub suprafata de hpl. Acest procedeu nu este o noutate insa din cate stiu nu este prea raspandit la noi in tara. Probabil ca unul dintre motive este timpul mai mare de care este nevoie pentru un montaj corect. In prima faza, lavoarul (din portelan sau din inox), trebuie lipit de structura blatului. In cazul lavoarelor din portelan, acolo unde abaterile de planeitate ale suprafetei superioare sunt mai mari, se corecteaza prin chituire si slefuire. Ulterior, se lipeste finisajul ( hpl sau cpl ), se decupeaza golul chiuvetei si se slefuiesc muchiile interioare. In cazul de fata, slefuirea pt un singur lavoar a durat 2 ore si a fost facuta manual. „
De exceptie acest tip de finisaj!