Cunoscuta sub denumirea de „plasa de ratan” sau „impletitura cu gauri”, impletitura Cane 701 se foloseste din antichitate. Este poate cel mai longeviv produs de interior si mobila folosit de omenire.
Unde il regasim?
Cea mai cunoscuta aplicatie este sezutul unor scaune de lemn.
Apoi masca de calorifer, dar si inserata in rame de usi de mobila. Exista garnituri de mobila din lemn unde tablia patului, usa noptierei sau a dulapului este „placata” peste materialul de baza cu impletitura finisata in aceeasi nuanta.
Pentru ca am vazut cateva situatii in care lucrarea a fost compromisa dupa predarea ei catre beneficiar (un bar in gradina de vara a unui renumit restaurant, intr-o placare la un restaurant libanez, etc) am hotarat sa insist putin asupra aspectelor legate de punerea in opera.
Impletitura este foarte rezistenta. Ea tine si sute de ani daca a fost montata corect si ingrijita corespunzator. Insa eu am vazut impletitura montata care „se lasa”, face „valuri”, arata rau. Care este cauza?
Cauza aspectului total inestetic este montajul. Pentru montaj trebuie sa respectam doua lucruri simple. In primul rand impletitura trebuie umezita pentru a capata elsticitate si pentru a putea fi intinsa perfect. Pulverizam apa peste, suficient cat sa se umezeasca.
Apoi, cea mai buna intindere este cea de tip „gherghef” care insa trebuie sa fie uniforma pe tot conturul.
Unii dintre meseriasi intind impletitura in capse sau sub baghete. Cum se va usca putin (mai ales la mastile de calorifer) va face valuri!
Cum este corect?
Se practica un canal la cca 10-15mm de zona care trebuie acoperita, pe intreg conturul acestuia, de cca 4mm pe o adancime de 7-10mm. Se taie impletitura cu cca 10mm mai mare decat acest contur si dupa ce a fost umezita se suprapune peste perimetru.
In prealabil in canal am introdus aracet. Folosit snurul de rattan (o nuia flexibila de cca 3mm diametru si un ciocan de plastic, incepem o operatiune de batere a snurului in canal peste plasa de ratan si peste aracet. Snurul intra fortat. Cand vom ajunge cu baterea pe latura opusa plasa se va intinde perfect, fibrele fiind elastice datorita umezirii. Dupa perioada de lipire a aracetului observam ca avem o suprafata perfect intinsa, ca la gherghef si ca la sezutul de scaun. Si asa va ramane pana schimbati mobilierul sau amenajarea!
Suprafetele impletitite continuu (fara goluri) la care teasatura este tip „3D” nu se mai pot intinde. Ele se lipesc doar pe suprafete lemnoase capatand rigiditate. Au aplicatii in zona de panouri decorative, placari de pereti sau insertii in mobila. Naturale, calde rafinate, sunt o solutie rezonabila, dar si deosebita pentru persoanele care doresc interioare mai calme, mai apropiate de natura. Pot fi baituite sau lacuite in culorile dorite si se combina fericit atat cu lemnul cat si cu diferite materiale moderne.
Punerea lor in opera nu este dificila insa trebui putina „meserie” pentru ca trebuie sa tinem cont de anumite lucruri si anume:
– lipirea trebuie sa se faca cu adezivi care nu intra ulterior in reactie cu lacurile. Trebuie avut grija si la culoarea adezivului pentru ca mai poate iesi la suprafata prin impletitura. Suprafata lipita trebuie presata si lasata sub greutati daca nu avem presa.
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti de unde pot cumpara acest gen de impletitura.
Va multumesc,
Gabriela