In etapa de inceput a promovarii hpl-ului in tara noastra si anume in anii 2010-2012 nu am beneficiat de suportul niciunui manufacturier cu state vechi (si erau cativa specializati la companii consacrate in domeniu).
Si noi am invatat experimentand si studiind. De un mare ajutor ne-a fost Andrei Boian.
Din pacate companiile furnizoare (chiar producatoare) nu au socotit de cuviinta sa vina alaturi cu resurse pentru a creste piata. Ne-au lasat sa ne zbatem singuri. Oamenii lor de vanzari – adesea lipsiti de viziune, dar si de cunostinte practice au tintit doar vanzarea si nu au format piata.
Asa am ajuns sa oprim manifestarile de tip „Scoala de hpl” unde multi au invatat sa lucreze, dar si sa creeze obiecte, mobilier si amenajari cu hpl.
Hpl-ul sub formele lui clasice, dar si mai moderne (eco hpl) e destul de putin folosit in tara noastra fata de potentialul sau. Faptul ca presupune ceva cunostinte speciale, ca tehnologia are si valente de manufactura sau ca implica costuri ceva mai mari decat pal-ul melaminat il face putin indragit de producatori.
Sunt cateva companii vechi care il pun in opera si cativa manufacturieri mai mici care nu se dau in laturi daca cineva cere.
De la sine nu vine placerea iar rolul major in miscarea pietei este clar al producatorilor acestui material.
In ultima vreme am avut bucuria sa identific lucrari mestugit lucrate si de catre alte persoane. Am vazut design, dar si detalii aproape perfecte de realizare. Si de unde? De la oameni care au in sange placerea de a face lucrurile bine. De la „meseriasi” in adevarul sens al cuvantului. Si nu in Bucuresti, dar nici prea departe.
Vine vremea provinciei. Capitala va avea din ce in ce mai putini meseriasi, generatia tanara nu vrea sa isi „munceasca palmele” in afara telefonului mobil.
Provincia apropiata, orasele mai mici si comunele din jur mai tin flacara „tehnica” aprinsa in tanarul barbat. Mai sunt si meseriasi care se intorc acasa si aduc cu ei cunostinte din tarile din vest.
Unul dintre ei este Tzumpi. Are o tusa exacta, riguroasa, este un artizan. Lucrarile lui nu au cusur. Alaturi de Andrei Boian ar face o echipa pe cinste. Beneficiaza si de intelegerea firmei la care lucreaza si ii permite sa foloseasca atata timp cat este nevoie sa iasa bine.
Tzumpi (vorbesc deocamdata de persoana si nu de firma – desi nu lucreaza singur) a facut lucrari deosebite. Am vazut fizic cateva si nu le-am gasit cusur!
Priviti imaginile de mai jos si imi veti da sigur dreptate. Firma la care lucreaza se numeste ELIXDAN din Moreni si este o firma serioasa, orientatata si cu un colectiv bun.
Face lucrari si pentru Bucuresti si satisface multe exigente – www.elixdan.ro, mobilaelixdan@yahoo.com.