Am privit conferinta „Raspunsul Fizicii” organizata de Humanitas. Interesanta si inedita. Insa fizica trebuie sa ne ajute si sa traim mai bine. Si ne ajuta chiar daca este folosita mult numai pentru imbogatirea unora si manipularea altora.

Cum facem fata campurilor electromagnetice mult prea puternice in casele noastre? Cum sa construim daca suntem in situatia asta sau cum sa traim daca nu avem cum alege?

Cel mai important lucru, cea mai grea si trista intrebare este: de ce nu mai pot alege? De ce nu pot hotara singur cum vreau sa traiesc?

Merg undeva la tara sau undeva la deal sau la munte si imi fac o casuta departe de poluarea de orice fel… Langa mine „vine”- se construieste o antena si gata, viata mea nu mai este viata! Ce mai pot face?

Pentru casa mai pot face ceva. Pentru curte mai nimic. Inca in acest moment nu stim, nu se cunoaste. Suntem luati pe nepregatite, este prea repede.

Si in orasele lucrurile sunt dure. Curand vom suporta si „beneficiile” 5G. Cititi ce va insemna 5G pentru sanatatea noastra. Macar dvs pentru ca nu la multa lume le pasa de efecte.

Din pacate doar locuintele pot fi sigure sau pot fi aduse la un nivel aceptabil. Spatiul exterior este in acest moment si va fi si in viitor variabil si incert.

Rolul arhitectului va fi din ce in ce mai mare, dar nu va garanta total siguranta. El va poate ajuta sa construiti bine pentru acel moment, dar nu va va putea garanta nimic pentru viitor.

Plec de la presupunerea ca cel ce citeste acum s-a documentat inainte sau se documenteaza macar pe internet.

Numai ce am citit ca un camp electromagnetic peste o anumita limita deschide bariera hematoencefalica si in creier patrund diferite elemente din sange care duc la boli. Se desoperise mai demult influenta pe care  o au campurile in dezvoltarea excesiva a unei proteine care sta la baza Alzheimer!

Nu avem nevoie de campuri electromagnetice in casa peste o anumita limita! Lucrul acesta este valabil pentru oameni sanatosi, dar mai ales pentru copii si bolnavi.

Reglementarile oficiale au stabilit niste  limite inca din 2006. Limitele sunt destul de inalte si nu au fost actualizate. Sunt insa studii multe care au demonstrat efecte de la nivele mult, mult mai reduse ale intensitatii campurilor. Aceste studii au facut ca guverne, administratii de landuri sau de orase sa stabileasca local norme mult mai drastice. De exemplu administratia landului austriac Salzburg, Congresul Statelor Unite sau administratia Bruxeles. Peste toate troneaza in legislatia europeana principiul Precautiei!

Ce se poate face?

Daca avem o parcela de teren intre case, sa construim cat mai jos. Cladirile alaturate ne pot ajuta, pot diminua mult semnalul de acum. Cand insa se va da drumul la 5G poate apare o antena chiar pe stalpul din fata curtii si nu stiu acum ce sa va sfatuiesc!

Arhitectul orienta in trecut constructia pentru a fi cat mai insorita. Acum trebuie sa tina cont si de „vizibilitatea”  anetenelor stiut fiind ca daca vezi antena ai si semnal!

Vor trebui alese materiale care pot atenua cat mai mult campul electromagnetic. Geamul ferestrelor trebuie neaparat sa fie „low-e” si trebuie sa montam rulori din aluminiu (metalice).

Acoperisul e bine sa fie metalic pentru ca metalul atenueaza cel mai mult.

Apoi pentru exterior exista mai multe solutii. Putem placa cu metal si rezultatul este deosebit. Daca nu vrem sa arate prea tehnic putem sa aplicam o vopsea metalica pe peretii exteriori pe care „o descarcam” la impamantare.

Si masurile pentru a crea o”cusca faraday” la interior pot continua.

Este indeajuns?Nu.

Trebuie sa stim sa traim in interior ca sa nu producem din interior campuri care pot ramane blocate. Trebuie sa stim sa executam corect instalatiile ca sa nu fie simple „antene radiante”.

Vom vorbi din nou de interioare intr-un articol viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation