Ca si antreprenori trebuie mereu sa gasim solutii. Ca si antreprenori in Romania, trebuie sa gasim solutii de crestere a veniturilor intr-un climat din ce in ce mai vitreg pentru dezvoltare.
O eroare majora a conducerii noastre care a avut ca varf de decizie o doamna ministru a invatamantului a contribuit decisiv la situatia de acum. Nu avem suficienti angajati si nu avem angajati pregatiti cu care sa putem creste. Dimpotriva. Vina este totusi impartita si nu putem condamna exclusv clasa politica.
Ca si manageri avem convingeri si simpatii politice sau…nu, nu placem deloc clasa politica. Din pacate jocul democratic impune ca sa fim participanti. Numai de pe margine nu se va intampla nimic. Si trebuie sa invatam sa apreciem si lucrurile bune ale politicului acolo unde ele se intampla. Din nefericire insa, lucrurile bune din politica se datoreaza in acest moment anumitor persoane si nu neaparat partidelor. Desi si persoanele in cauza isi au locul si adesea sustinerea tot in niste partide.
Nu putem sa nu apreciem bunaoara initiativele din sectorul 3. Dupa ce sectorul a devenit un imens parc curat, ordonat si cu vegetatie pe masura incat nu iti este jena sa plimbi vreun strain pe oriunde, acum domnul primar se ocupa de invatamantul dual. Ati observat cu totii campania de media si siteul https://www.
De ce initiativele dumnealui nu sunt imbratisate si de ceilalti colegi din administratia locala? Nu stiu. Stiu doar ca bransa in care activam sufera si sufera enorm..Stim cu totii cat ne chinuim.
Si mai stim ca mama romanca nu vrea sa isi dea pruncul la „Meserii’. Vrea calculator si facultate…chiar daca dupa merge sa vanda la mall. Aici au gresit politicienii. Au lasat ca munca cinstita, munca cu mainile proprii sa cada in derizoriu. Acum e greu, foarte greu si cu atat este mai meritorie activitatea in domeniu a dlui primar Negoita.
Si noi ca asociatie profesionala trebuie sa incepem sa batem la usi. Aceste usi mari, capitonate care nu ne dau multa speranta. Insa merita sa incercam. Nu ma acuzati de partinire caci nu fac politica. Apreciez oamenii si actiunile lor oriunde se afla. Apreciez oamenii care muncesc. Oricare ar fi munca lor. De aici trebuie plecat.
Am vazut in America abolventi de business cu ani grei de banci care s-au dus la scoala de meserii si s-au recalificat…sudori. Daca intelegem de ce, poate o putem face si la noi. Intr-adevar, e greu din paznic si din sofer sa faci sudor insa la un moment dat meseriile care presupun abilitati vor fi valorizate si se va castiga.
Iar noi trebuie sa invatam sa descoperim la copiii nostri inclinatii si abilitati inca de devreme. Daca ii lasam exclusiv sa foloseasca doar telefonul si tableta, la 25 de ani nu vom mai sti care va fi menirea lor…
Prin exemplele dlui Negoita si ale altora si de ce nu prin aceste reusite poate vom schimba si metalitatea mamei romance. Activitatea practica, creativitatea, munca manuala dezvolta baiatul si il face barbat. Iar intr-o piata a muncii cu detul de putini meseriasi vor fi valoriza si vor castiga pe masura.
In acelasi timp, este binevenita forta de munca straina caci va permite dezvoltare economica si va fi un catalizator al reformarii si formarii fortei de munca autohtone. Europa s-a dezvoltat astfel, noi de ce sa nu o facem? La cat de putini mai suntem si cat de mult este de lucru nu este nici un pericol pentru romani. Dimpotriva. Suntem it-isti, suntem pregatiti, suntem apti pentru meseriile cu mintea… Si una, doua ne mai si parasim tara, slujind popoare care candva ne-au cotropit pamanturile…
E greu, e foarte greu in economie pentru firmele romanesti medii si mici. Daca politicul nu intelege sa sustina – mai ales companiile de productie autohtone, nici programele de invatamant dual nu vor avea succes. Pentru ca bruma de tineri pregatiti tehnic va lucra exclusiv pentru multinationale, aici sau afara.
Datoria asociatiilor profesionale (ca si a noastra) este sa isi afirme nevoile si sa isi sustina cererile. „Bate si ti se va deschide”! Dar daca nu bati?
O sa spuneti ca aveti o mie de alte probleme. Insa acele 1000 nu mai exista daca nu exista angajati competitivi. Nu mai exista business si lucrul acesta a fost inteles intotdeauna.
Ce ar fi ca si noi, macar acum cand urmeaza campanii dupa campanii electorale sa batem la usa primarilor nostri si sa cerem sprijin?