Din pacate, productia de mobila autohtona franeaza si franeaza considerabil. Locul ei in consum este luat de importuri. Cauzele sunt obiective si si efectele incep sa se vada. Lipsa de forta de munca este prima si cea mai importanta, dar nu singura.
O ilustra doamna care a condus fraiele invatamantului romanesc sta si acum in studiourile de televiziune, la data cand vestitele teste Pisa arata dezastrul. A fost din nou o perioada pe la minister, dar nu a incercat sa repare nimic.

Productia de mobila bazata in multe situatii pe operatii manufacturiere specializate are nevoie de oameni pregatiti. Stimata doamna nu l-a cunoscut niciodata pe parintele Alexa Visarion care spunea atat de frumos intr-un studio de televiziune: „Este nevoie mare si de tamplarul cu mai putine clase care sa construiasca scaunul sau fotoliul pe care stau. Este la fel de important ca si omul invatat. Bunaoara daca vine si spune, ridica-te parinte si fa-ti dumneata altul, eu ma pricep sa il fac?” Doamna in cauza a stat pe multe scaune si fotolii care mai de care mai elegante, dar nu si-a pus niciodata problema. Schimbati scaunele domnilor ministrii, nu stati pe scaunele vechi si poate veti realiza ca este nevoie de scolile de meserii de astazi! Si numai cu un Negoita care la sectorul 3 face ce trebuie nu se face primavara! Uite ca domeniul, care era unul dintre putinele care exporta plusvaloare, incepe sa scada..poate ajutat si de o alta distinsa doamna care nu stie ca o unitate productiva are nevoie de finantare si care a spus ca se poate intarzia la nesfarsit rambursarea de tva! Pentru cine? Pentru cea mai importanta parte a economiei partea care merge la export?

Si totusi lipsa fortei de munca nu este singura cauza. In continuare companiile de productie-servicii din mobila sunt decapitalizate. Zona Bucuresti-Ilfov atat de dezvoltata, fiind de catre statul roman sarita de la fondurile europene si condamnata la a fi doar consumatoare. Parca este un interes anume ca cea mai densa zona a tarii sa fie captiva consumului.

Familia romaneasca traditionala in care munca, meseria, mestesugul  erau valorizate s-a schimbat. Pentru mama romanca care consuma adesea 10-12 ore pe zi de internet e important ca fiul ei sa „fie conectat la tehnologie”, nu sa se murdareasca sau sa transpire. Daca acum productia scade, ce se va intampla in 5-10 ani? Rau. Copiii parintilor de mai sus ar trebui repede sa invete sa faca roboti care sa munceasca in locul lor.

Clasa politica trebuie sa fie constienta ca numai un sistem de educatie adaptat vremurilor actuale -rapid- va putea sa mai dreaga ceva. Altfel, veniturile vor scadea, vor disparea multe dintre afacerile autohtone, iar politicienii nu vor putea avea venituri suficiente pentru a satisface nevoile societatii. Si am ajuns chiar la o problema de securitate nationala. O natie sanatoasa si bine educata poate sa tina in functiune o armata pe masura. Educatia iata, in lumea moderna, devine atat fundamentul pentru existenta si progresul industriei de mobilier, cat si al apararii natiei noastre.

Sunt companii care au crescut anul acesta. Cateva s-au inchis sau s-au redimensionat astfel incat locul lor in piata a fost luat de primele. Perspective pentru anul urmator? Sa dea Dumnezeu minte politicienilor si sa fie pace! Sa ne dea Dumenzeu minte tuturor sa fim mai implicati si sa nu mai stam deoparte!

Anul 2020 vine cu noi provocari alaturi de cele existente. Implementarea 5G asa cum a fost gandita de vechiul guvern este un dezastru pentru rasa umana si nu va duce la imbunatatirea starii de sanatate a natiei, dimpotriva. O lume mai bolnava nu va putea sustine nevoile de progres ale unei societati moderne. Pe 25 ianuariuare 2020 va fi o zi de protest mondial impotriva tehnologiei 5G.
Trebuie sa ii invatam pe copii cum sa foloseasca „tehnologia” si cat. Asa cum se face acum, nu se mai poate. In cativa ani, daca nu se intervine din familie si de la gradinita vor fi multe probleme. Tehnologia trebuie pusa in slujba omului si nu impotriva sa. Ca inginer de telecomunicatii imi doresc progres, dar nu cu orice chip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Post Navigation